Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 11:07

  Σε τρίτη εβδομάδα συνεχόμενων αυξήσεων οδεύει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

  60174723
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:21

  Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδεύουν προς το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων αυξήσεων φέτος, καθώς η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του Freeport LNG, μιας βασικής εξαγωγικής εγκατάστασης στις ΗΠΑ συσφίγγει περαιτέρω μια αγορά που ήδη ταλανίζεται από τις περικοπές προμήθειας της Μόσχας.

  Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα futures για τον ευρωπαϊκό δείκτης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 6,1% και οδεύουν προς την τρίτη εβδομάδα αυξήσεων.

  Τα futures του επόμενου μήνα για το ολλανδικό φυσικό αέριο, τον ευρωπαϊκό δείκτης αναφορά, κινούταν βάσει των τελευταίων μετρήσεων υψηλότερα κατά 3,1% στα 148,99 ευρώ λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα ανήλθαν στο υψηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου.

  To Freeport LNG θα επαναλειτουργήσει μερικώς τον Οκτώβριο, ένα μήνα αργότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν αρκετή προμήθεια για να γεμίσουν τους αποθηκευτικούς χώρους εγκαίρως για τον χειμώνα, ενώ θα συνεχίσουν να καταπολεμούν τον κίνδυνο μπλακ άουτ.

  Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μήνες στη μέση μιας ενεργειακής κρίσης, η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και στην αύξηση του πληθωρισμού. Η Ρωσία έχει μειώσει τις αποστολές μέσω ενός μεγάλου αγωγού κατά 60% και η σύνδεση έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως αυτόν τον μήνα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο Nord Stream θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά τις εργασίες.

  Οι εγκαταστάσεις του Freeport στο Τέξας έκλεισαν στις αρχές Ιουνίου μετά από έκρηξη. Εξάγει το 15% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών, μεταξύ άλλων και προς την Ευρώπη. Πριν από την επανέναρξη της κανονικής λειτουργίας της εγκατάστασης, η Freeport πρέπει να προβεί σε μια σειρά διορθωτικών ενεργειών και να παρέχει εβδομαδιαίες ενημερώσεις, σύμφωνα με ομοσπονδιακή ανακοίνωση την Πέμπτη. Η πλήρης παραγωγή είναι πιθανόν να επανέλθει μόνο μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του έργου.    

  Οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξαπλώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία και ασκούν αυξανόμενη πίεση στους traders και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αυξάνοντας τις απαιτήσεις χρηματοδότησής τους. Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper SE ζητά διάσωση από την κυβέρνηση, καθώς έχει αναγκαστεί να αγοράζει ακριβότερο φυσικό αέριο από τη spot αγορά για να καλύψει την έλλειψη από τη Ρωσία. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ