Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 07:54

  Πλήγμα για τα φορτηγά πλοία η απότομη μείωση ζήτησης χάλυβα από την Κίνα

  Πλήγμα για τα φορτηγά πλοία η απότομη μείωση ζήτησης χάλυβα από την Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης χάλυβα της Κίνας και η πτώση των τιμών για το μέταλλο φέρνουν σε κίνδυνο τους ιδιοκτήτες πλοίων χύδην φορτίου, capesize.

  Η αγορά χάλυβα της Κίνας, η μεγαλύτερη στον κόσμο, γνώρισε απότομο ξεπούλημα τις τελευταίες 10 ημέρες και οι χαλυβουργίες προσπαθούν όλο και περισσότερο να αδρανοποιήσουν τα εργοστάσια χάλυβα καθώς τα περιθώρια κέρδους τους "πέφτουν", με τις τιμές του χάλυβα να πέφτουν στα επίπεδα του 2020.

  Η παραγωγή χάλυβα της Κίνας ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό την τοπική κατασκευαστική δραστηριότητα, κάτι που μόλις τώρα καταγράφεται στις τιμές του μετάλλου.

  Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος  υποχώρησαν ξανά σήμερα και τώρα έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.

  Στον κόμβο παραγωγής χάλυβα της Κίνας, την πόλη Tangshan, 56 από τις 126 υψικαμίνους έκλεισαν για συντήρηση, σύμφωνα με τη Sinosteel, καθώς τα εργοστάσια παλεύουν να αντιμετωπίσουν την πτώση των περιθωρίων κέρδους εν μέσω ασθενούς ζήτησης χάλυβα και υψηλών αποθεμάτων.

  Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο του έτους στην Κίνα, έχει μία μεγαλύτερη περίοδο κλεισίματος υψικαμίνων χάρη στις καιρικές συνθήκες.

  Η Mysteel Research & Consulting αναμένει ότι οι τιμές του χάλυβα στην Κίνα θα σημειώσουν πτώση καθώς εισέρχεται σε μια περίοδο αδύναμης ζήτησης εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και έντονων βροχοπτώσεων. Τα περισσότερα χαλυβουργεία έχουν προγραμματίσει συντήρηση στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.

  Τα ακραία lockdown εμπόδισαν την οικονομική δραστηριότητα όλη την άνοιξη στην Κίνα. Τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights, για παράδειγμα, δείχνουν ότι η κατανάλωση αργού χάλυβα στην Κίνα μειώθηκε κατά 14% τον Μάιο σε σύγκριση με πέρυσι.

  Ως εκ τούτου, τα επίπεδα αποθεμάτων είναι 12% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CRU και ενδέχεται να χρειαστούν έως τον Αύγουστο για να πέσουν στα μεσαία επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

  Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, η ζήτηση χάλυβα στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σε λιγότερο από το ένα τέταρτο του ρυθμού για τον υπόλοιπο κόσμο, όπως αναφέρει η πρόσφατη έκθεση ξηρού όγκου από την BIMCO. Την ίδια στιγμή, η ύφεση στην αγορά κατοικίας της Κίνας έχει βαθιές επιπτώσεις στα μελλοντικά κέρδη.

  Η ζήτηση χάλυβα της Κίνας δημιούργησε μεγάλα πλούτη καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Ωστόσο,  φαίνεται πως αυτό αλλάζει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ