Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 07:40

  Με δυο μέτρα - δυο σταθμά οι παροχές υγείας του e-ΕΦΚΑ -Τι ισχύει για τα έξοδα κηδείας

  ΕΦΚΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ανόμοια δαπάνη καταβάλλει ο e- ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους, αν και αυτή αφορά τον ίδιο λόγο σ' ο,τι έχει να κάνει τις μη συνταξιοδοτικές δαπάνες του. Και αυτό γιατί εξακολουθούν να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τις παροχές υγείας για τους ασφαλισμένους ανάλογα με το ταμείο στο οποίο υπάγονται.

  Αν και από το 2017, οπότε εντάχθηκαν όλα τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ) στον e- ΕΦΚΑ, προβλεπόταν από τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου η ενιαιοποίηση των κανόνων για όλες τις παροχές, η ενιαιοποίηση αυτή έλαβε χώρα μόνο για τις συντάξεις.

  Η ενιαιοποίηση για τις παροχές υγείας (επιδόμα ασθενείας, έξοδα κηδείας κλπ.) παραμένει εδώ και 5 χρόνια σε εκκρεμμότητα. Ωστόσο, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κος Πάνος Τσακλόγλου έχει δημοσίως αναφέρει πως η κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση είναι "η σύγκλιση των παροχών με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτύπωμα, με τα λιγότερο "προνομιούχα" πρώην ταμεία, που έχουν τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων, να οδηγηθούν σε μικρή αύξηση των παροχών τους, ενώ εξετάζονται και σενάρια προκειμένου να υπάρξει ανακατανομή πόρων ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε κάποιους τομείς δαπανών έναντι άλλων”.

  Ενδεικτική είναι η περίπτωση των εξόδων κηδείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr υπάρχει τεράστια απόκλιση -σύμφωνα με στοιχεία για το διάστημα από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 2020- μεταξύ των ποσών που καταβάλλει ο e- ΕΦΚΑ στους δικαιούχους συγγενείς των θανόντων των ασφαλισμένων για το λόγο αυτό.

  Για παράδειγμα, ο μέσος όρος της δαπάνης για έξοδα κηδείας ασφαλισμένου στο τέως ΙΚΑ ανέρχεται στα 307 ευρώ ενώ ο μέσος όρος της δαπάνης για έξοδα κηδείας ασφαλισμένου στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ανέρχεται στα 1.960 ευρώ. Συνεπώς η μέση δαπάνη για έξοδα κηδείας στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι σχεδόν 7πλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη στο τέως ΙΚΑ.

  Η μέση δαπάνη -όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα- κατανέμεται ανά τέως ταμείο ως εξής:

  1. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (1.960 ευρώ)

  2.ΕΤΑΑ (1.679 ευρώ)

  3. Ενταχθέντα ταμεία (1.392 ευρώ)

  4. Δημόσιο (982 ευρώ)

  5. ΟΓΑ (795 ευρώ)

  6. ΟΑΕΕ (760 ευρώ)

  7. ΝΑΤ (688 ευρώ)

  8 ΙΚΑ (307 ευρώ)

   

   

  Πιο αναλυτικά, η κατανομή μέσου ποσού αποφάσεων ανά τέως Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ως εξής:

  EFKA2

   

  Το παράδοξο είναι πως αν και με βάση τον παραπάνω πίνακα η πλειοψηφία των εξόδων κηδείας (36%) αφορούν στο τέως ΙΚΑ, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, το μέσο ποσό το οποίο δίδεται για έξοδα κηδείας για τους θανάνοντες ασφαλισμένους είναι το χαμηλότερο (307 ευρώ), πολύ κάτω από το μέσο όρο (521 ευρώ).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ