Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 08:04

  Γιατί δεν φοβάται στασιμοπληθωρισμό το ΥΠΟΙΚ

  Γιατί δεν φοβάται στασιμοπληθωρισμό το ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Η μέση ανάπτυξη κατά 3,5% για μια τετραετία, την οποία εξασφαλίζουν τα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν αφήνει περιθώρια για συζήτηση περί στασιμοπληθωρισμού, παρά την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών.

  Αυτό τόνιζε αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ, στην ερώτηση, κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, στο άμεσο μέλλον.

  Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο Πρωθυπουργός στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr: "Δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα μας απασχολήσει το ερχόμενο διάστημα.

  Το αντίθετο θα σας έλεγα, δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν τελικά η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με γρηγορότερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπουν οι ξένοι οίκοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

  Στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έστειλε τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες το ΥΠΟΙΚ, προέβλεπε μέση ανάπτυξη 3,5% για την περίοδο 2022- 2025. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει για φέτος στο 3,1% για να επιταχυνθεί στην συνέχεια στο 4,8% το 2023 και να φτάσει στο 3,5% το 2024 και το 3,3% το 2025.

  Μετά την ανακοίνωση της ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου που έφτασε στο 7%, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο φετινό στόχο για ανάπτυξη 3,1%, μιλάει πια για συντηρητική πρόβλεψη. Το συντηρητικό ΔΝΤ, στην έκθεση για την αξιολόγηση της Ελλάδας με βάση το άρθρο IV προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 3,5%.

  Την ίδια πρόβλεψη κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της εκτιμήσεις ενώ νωρίτερα από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και η Τράπεζα της Ελλάδας είχε ανακοινώσει την δική πρόβλεψη, η οποία θέλει την ανάπτυξη για φέτος στο 3,8%.

  Με βάση όλα αυτά, το πρώτο σκέλος του πληθωρισμού, δηλαδή η αναιμική ανάπτυξη ή ακόμη χειρότερα μια στασιμότητα, δεν εκπληρώνεται.

  Το σκέλος του πληθωρισμού

  Στο δεύτερο απαραίτητο στοιχείο, για την διολίσθηση μιας οικονομίας σε στασιμοπληθωρισμό είναι ο μακροχρόνιος, υψηλός πληθωρισμός. Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή να έφτασε τον Μάϊο στο 11,3%, αλλά ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς τρόφιμα και καύσιμα, βρίσκεται στο 4,3%.

  Αυτό σημαίνει, ότι παρά την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων, δεν έχουν σημαντική επιρροή στο λεγόμενο "πυρήνα" του πληθωρισμού.

  Σημαίνει επίσης, ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι εξωγενές και δεν αφορά στρέβλωση του ανταγωνισμού της εσωτερικής αγοράς, κάτι που θα συντηρούσε τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και μετά την υποχώρηση των διεθνών τιμών.

  Επίσης, η έννοια του στασιμοπληθωρισμού, προϋποθέτει την διατήρηση υψηλού πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή Ελλάδα ξεπέρασε τον μέσο Ευρωπαϊκό πληθωρισμό τον Ιανουάριο του 2022.

  Συνεπώς, ο υψηλός πληθωρισμός για την Ελλάδα έχει - -έως τώρα -διάρκεια ζωής λίγο μικρότερη από έξι μήνες, διάστημα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλο, ειδικά στην σημερινή συγκυρία.

  Συνοψίζοντας, η Ελλάδα έχει σήμερα και θα διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός δεν έχει δομικά στοιχεία, άρα δεν θα συνεχιστεί και μετά την υποχώρηση των τιμών ενώ τέλος, παρά την μηνιαία επιτάχυνση του έχει σχετικά μικρή διάρκεια. Συνεπώς η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού για την Ελλάδα είναι σήμερα πάρα πολύ μικρή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ