Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουν-2022 15:00

  ΓΠΒ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντιες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας

  ΓΠΒ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντιες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Τη συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα στους περισσότερο οικονομικά ευάλωτους και την αποφυγή οριζόντιων μέτρων, όπως κατά την περίοδο της πανδημίας, προτείνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση του για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. 

  Ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί επιλογή η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα καθώς το μέτρο δεν θα βοηθήσει τους περισσότερο οικονομικά ευάλωτους και επιπλέον θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων. 

  Στην έκθεση σημειώνεται ότι στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων – όπως στην περίοδο της πανδημίας – καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν τη χώρα ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές. Τα όποια μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα, ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Η απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι αναγκαία συνθήκη για να αποφύγει η χώρα τις χειρότερες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. 

  Αντίθετα, η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και η επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι έκτακτα μέτρα και θα έχουν αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που καίει σήμερα τα εισοδήματα οικογενειών και επιχειρήσεων. 

  Αρνητική συγκυρία

  Η έκθεση σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καθορίζονται από τις συνθήκες της διεθνούς οικονομίας που είναι ανησυχητικές εξαιτίας τριών, τουλάχιστον, παραγόντων: το αυξημένο κόστος ενέργειας, την άνοδο των επιτοκίων και την γεωπολιτική αστάθεια, ο συνδυασμός των οποίων εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα.

  Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, με τη σειρά της, θα επηρεάσει την αντίληψη του κινδύνου και κατά συνέπεια τις κινήσεις κεφαλαίων που χρηματοδοτούν τόσο τις ιδιωτικές επενδύσεις, όσο και τον δημόσιο δανεισμό, ενώ παράλληλα ενδέχεται να οδηγήσει και σε αναβολή καταναλωτικών αποφάσεων.

  Καλό ξεκίνημα για το 2022 

  Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει πάντως την καλή αρχή που έκανε η οικονομία για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, σημειώνοντας ανάπτυξη 7%, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (5,4%). Σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος (12,5% από 17,2%) καθώς η απασχόληση κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση κατά 10,8%. 

  Από την άλλη πλευρά, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης μισθολογικού κόστους μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σχεδόν δυόμιση φορές υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2021 (6,4 δισ. από 2,6 δισ.). Ο πληθωρισμός, τέλος, αυξάνεται συστηματικά καθώς τον Μάιο ο εναρμονισμένος δείκτης έφτασε το 10,5% και ο εθνικός δείκτης το 11,3%. 

  Στα δημόσια οικονομικά, καταγράφεται η βελτιωμένη εικόνα του πρωτογενούς αποτελέσματος Γενικής Κυβέρνησης σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του προηγούμενου έτους, κατά 5,4 δισ. ευρώ, που οφείλεται κυρίως στην άρση των έκτακτων μέτρων για την πανδημία, αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων (κυρίως ΦΠΑ) εξαιτίας του πληθωρισμού. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ