Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουν-2022 14:51

  Oxford Economics: Στους νικητές του 2022 η ελληνική οικονομία

  Oxford Economics: Στους νικητές του 2022 η ελληνική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαίνει ότι οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης θα έχουν γενικά καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη ήπειρο φέτος, σημειώνει η Oxford Economics. 

  Παρά τις αρχικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την παραλλαγή Όμικρον και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Oxford Economics είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές του τουρισμού εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτή η θετική άποψη συνεχίζει να ενισχύεται, ειδικά μετά τα εξαιρετικά στοιχεία της περιόδου του Πάσχα, το πρώτο αληθινό τεστ για τον τουριστικό τομέα.

  Οι εξαιρετικές προοπτικές για τον κλάδο σημαίνουν ότι οι παραδοσιακές δυνάμεις του τουρισμού, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, θα είναι οι νικητές το 2022 όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης φέτος, με βάση τις προβλέψεις της Oxford Economics. 

  Γενικότερα, εκτός από τον τουρισμό, η ισχυρή επιστροφή της "κοινωνικής" κατανάλωσης μετά από δύο χρόνια περιορισμών θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες, δεδομένης της οικονομικής τους δομής. Παρά τον μεγάλο τουριστικό τομέα της, οι προοπτικές της Ιταλίας δεν είναι τόσο θετικές, καθώς η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική οικονομία στην ήπειρο και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί περισσότερο από τους αντίθετους ανέμους που πλήττουν τον κλάδο.

  Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που στηρίζει την υπεραπόδοση του Νότου είναι η προοπτική μεγάλης αύξησης των κρατικών επενδύσεων φέτος, λόγω της διάθεσης κεφαλαίων στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκαμψης της Ε.Ε, Next Generation, δεδομένου ότι οι οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης θα είναι από τους μεγαλύτερους αποδέκτες κεφαλαίων. Αλλά πέρα από αυτό, ο οίκος διαπιστώνει ότι οι διαφορές στη συνολική δημοσιονομική στάση έχουν πολύ μικρή συσχέτιση με τις σχετικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών φέτος.

  Η υπεραπόδοση της Νότιας Ευρώπης είναι σημαντική, όπως επισημαίνει η Oxford Economics, καθώς έρχεται σε μια περίοδο που οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την άνοδο των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων. "Πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνεμοι είναι αρκετά ισχυροί για να αντισταθμίσουν τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών βραχυπρόθεσμα, αλλά βλέπουμε αυξανόμενους κινδύνους για τις προοπτικές το 2023 για την περιφέρεια του ευρώ, όταν αυτοί οι θετικοί άνεμοι θα κοπάσουν και ο αντίκτυπος από τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσει να τροφοδοτείται πλήρως στην οικονομία", τονίζει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ