Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουν-2022 16:22

  Οι προκλήσεις μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

  Οι προκλήσεις μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στα θετικά νέα του τέλους της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και της αποδοχής της ένταξης της Κροατίας στο ευρώ έμειναν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών που συμμετείχαν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, αποφεύγοντας τα δύο δύσκολα θέματα που θα συζητηθούν εκ των πραγμάτων μετά τις διακοπές της Κομισιόν το Σεπτέμβριο.

  Το πρώτο είναι ήδη γνωστό: Η οριστικοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών το 2023 και ειδικότερα για τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

  Η παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας για το 2023 είναι θετική, αλλά δεν θα ισχύσει στην πράξη για όλους. Όσες χώρες έχουν υψηλό χρέος, θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν τις δαπάνες τους και να μην αυξάνουν το χρέος τους.

  Ο Ιταλός επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ερωτώμενος σχετικά, επανέλαβε τη γενική οδηγία περί "συνετής δημοσιονομικής πολιτικής".

  Σχετικά με το - μετέωρο - αίτημα κάποιων κρατών για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα και την ενέργεια, ο κ. Τζεντιλόνι το απέκλεισε διπλωματικά λέγοντας ότι δεν είναι μεν εναντίον κάποιων νέων πρωτοβουλιών αλλά θα πρέπει πρώτα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα ήδη θεσμοθετημένα εργαλεία: Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  Μάλιστα, σημείωσε ότι για τα κράτη μέλη με υψηλό χρέος που έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, τα κονδύλια αυτά είναι η ευκαιρία να προωθήσουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Θύμισε ακόμη και το νεότερο πρόγραμμα το RepowerEU, για την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

  Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι τον επόμενο χρόνο θα συμπράξουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί με το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

  Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

  Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο τέθηκε στη συνεδρίαση αλλά δεν σχολιάστηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών, είναι η νέα πρωτοβουλία της ΕΚΤ για τον περιορισμό της ανόδου των spread των χωρών με υψηλό χρέος κατά την περίοδο της αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

  Η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για μια τέτοια παρέμβαση, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στο σύνολο των ευρωπαϊκών τίτλων.

  Η ερώτηση που δέχθηκαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών ήταν αν η χρήση αυτού του εργαλείου θα συνοδεύεται και από συγκεκριμένες υποχρεώσεις (conditionalities) των κρατών μελών που θα ευνοούνται. Και σε αυτό το θέμα κανείς από τους εκπροσώπους των θεσμών δεν διέψευσε το ενδεχόμενο, αλλά όλοι τους αρνήθηκαν ότι έγινε συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση. Όπως φαίνεται και αυτή συζήτηση θα ανοίξει μόλις παρουσιαστεί η παρέμβαση της ΕΚΤ, προς το τέλος του καλοκαιριού. 

  Αισιόδοξος ο Ρέγκλινγκ για επενδυτική βαθμίδα

  Μια δεύτερη θετική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι η πεποίθηση του απερχόμενου εκτελεστικού διευθυντή του ESM Κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η χώρα θα μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, παρά την κρίση του υψηλού πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.

  Αναφερόμενος σχετικά ο επικεφαλής ακόμη του ESM, θύμισε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας αναβαθμίστηκε πολλές φορές και μέσα στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και πρόσφατα παρά την ενεργειακή κρίση, φτάνοντας μάλιστα ένα στάδιο πριν την επενδυτική βαθμίδα.

  "Το 60% του χρέους βρίσκεται σε χαμηλά επιτόκια στα χέρια του επίσημου τομέα, με το 50% στα χέρια του EFSF και του ESM σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Συνεπώς, είναι απολύτως εφικτό η Ελλάδα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα", κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ