Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουν-2022 15:24

  ESM: Βλέπει δυσκολίες για την Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

  ESM: Βλέπει δυσκολίες για την Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Με εύσημα για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, αλλά και ερωτηματικά για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία πλαισιώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην ετήσια έκθεση του για την Ευρωζώνη, το κομμάτι στο οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα.

  Όπως τονίζει η έκθεση για το 2021, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημία, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και του τουρισμού. Με κόστος ένα υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα που έφτασε το 7,3% του ΑΕΠ, ένα σημαντικό πακέτο παρεμβάσεων στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία. 

  Οι συνθήκες δανεισμού από τις αγορές παρέμειναν ευνοϊκές για την Ελλάδα η οποία υποστηρίχθηκε και από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (το PEPP), ενώ η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε και θα συνεχίσει να ενισχύεται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο μεταξύ, κατά τον προηγούμενο χρόνο, οι τράπεζες ενίσχυσαν τους ισολογισμούς τους, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

  Οι επιπτώσεις του πολέμου

  Ωστόσο η έκθεση σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει σκιές στις οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα. Το μέγεθος των επιπτώσεων μένει να φανεί, αλλά η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό και από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

  Η έκθεση του ESM σημειώνει ότι η Ελλάδα απολαμβάνει μια άνετη θέση ρευστότητας, σταθερή πρόσβαση στην αγορά, χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντικατοπτρίζουν μια μακρά μέση διάρκεια και σημαντική οικονομική υποστήριξη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της, καθώς και του επίμονου επενδυτικού κενού, της χαμηλής παραγωγικότητας και των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). 

  Για να διορθώσει αυτές τις αδυναμίες, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο ταξίδι εκσυγχρονισμού της οικονομίας της. Οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών στις υποδομές, στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, αλλά και στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος της Δικαιοσύνης. Όλα αυτά θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν για να κάνουν την οικονομία πιο ανθεκτική στην τωρινή και μελλοντικές κρίσεις. 

  Επιβράδυνση 2,5% για Ευρώπη 

  Η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, η οποία βρισκόταν σε ισχυρή τροχιά ανάκαμψης μετά την πιο σοβαρή περίοδο της πανδημίας, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω λέει η έκθεση. "Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού και συμβάλλοντας σε υψηλότερο πληθωρισμό, όπως φαίνεται ήδη από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Ο οικονομικός αντίκτυπος της σύγκρουσης μπορεί να είναι μακροχρόνιος", προειδοποιεί. 

  Ειδικότερα για τη ζώνη του ευρώ, η απώλεια από τον πόλεμο ανέρχεται σε περίπου 2,5% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, στη μεγαλύτερη εμπορική απώλεια που έχει καταγραφεί ποτέ.

  Τονίζεται επίσης ότι ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να είναι το έναυσμα για πιο εκτεταμένες αλλαγές, όπως η διαμόρφωση μιας νέας οικονομικής παγκόσμιας τάξης που θα μπορούσε να μειώσει την παγκοσμιοποίηση και να αλλάξει τις εμπορικές ροές. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία εντός της Ευρώπης θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω" σημειώνει η έκθεση του ESM. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ