Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Μαϊ-2022 08:00

  Εντείνεται η ανησυχία στο μέτωπο του πληθωρισμού

  141542589
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Με τον "εθνικό" πληθωρισμό να αναμένεται να σπάσει τον Μάϊο και το όριο του 11%, δεν φαίνεται κοντινή ημερομηνία ούτε καν για την σταθεροποίηση και πολύ περισσότερο, την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης, ο Μάϊος είναι ένας ακόμη μήνας ανατιμήσεων. Πρωταγωνιστής αυτό το μήνα θα είναι το πετρέλαιο, το οποίο ωθεί σε συνεχή άνοδος των τιμών των τελικών προϊόντων πετρελαίου (βενζίνη πετρέλαιο κίνησης) παρά τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση από επαγγελματίες του χώρου. Από την άλλη μεριά, η τιμή του φυσικού αερίου έχει διακύμανση (έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα 90 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα) μένοντας όμως, σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από αυτά που βρίσκονταν πριν από ένα χρόνο. Η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επίσης συνεχίζει την ανοδική της πορεία, φτάνοντας την Παρασκευή στα 234.63 ευρώ ανά MWh,τιμή , η οποία είναι μέσα στις τρείς υψηλότερες στην Ευρώπη.

  Ανοδικά οι τιμές και στα τρόφιμα

  Περίπου ίδιο είναι το σκηνικό και στον τομέα των τροφίμων με πολλές από τις διεθνείς εξελίξεις τα συντηρούν το κλίμα των ανατιμήσεων.

  Για παράδειγμα από το υπουργείο ανάπτυξης μιλούν για αυξήσεις κατά 20% στα δημητριακά, οι οποίες μεταφέρονταιστο μεγαλύτερο μέρος τους στα άλευρα, το ψωμί και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Επίσης από τις τιμοληψίες του ΥΠΑΝ, καταγράφονται νέες αυξήσεις κατά 15 - 20% και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (νωπά λαχανικά, φρούτα κρέατα πουλερικά, αυγά) αφού στο κόστος παραγωγής, εκτός από το ράλι των καυσίμων, αθροίζονται και επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Παράλληλα με τα νωπά προϊόντα, σε γνώση του ΥΠΟΙΚ και του Υπουργείου ανάπτυξης είναι και το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μετά τις εορτές του Πάσχα ανανέωσαν τα αποθέματα τους με προϊόντα με τιμές αυξημένες από 10 έως 15% . Εν όψει της τουριστικής περιόδου, σημασία αποκτούν οι τιμές των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα αλλά και οι τιμές των κάθε λογής καταλυμάτων και της εστίασης που καταγράφουν διψήφιες αυξήσεις και για τον Μάϊο .

  Η αιτία των ανατιμήσεων

  Η εξελίξεις εντός Ελλάδας από τον εισαγόμενο πληθωρισμό είναι αποτέλεσμα μιας κακή διεθνούς συγκυρίας που συντηρεί τις ανατιμήσεις. Ειδικότερα σε ότι αφορά το ράλι της βενζίνης μια από τις αιτίες είναι το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ, παρά την άνοδο της διεθνής τιμής του πετρελαίου πάνω από 110 δολάρια, δεν δείχνει διάθεση να αυξήσει την παραγωγή του. Την ίδια ώρα στην ΕΕ συζητούν, αλλά είναι ακόμη δύσκολο να αποφασίσουν για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

  Στο κρίσιμο θέμα του φυσικού αερίου, η λύση που έχει βρεθεί από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι συμφωνίες αγοράς υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις αραβικές χώρες και την Βόρεια Αφρική. Είναι μια λύση που εξασφαλίζει με την επάρκεια σε ένα μεγάλο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως είναι μια λύση ακριβότερη, λόγω της επιβάρυνσης από το μεταφορικό κόστος και την επεξεργασία του καυσίμου μέχρι και την κατανάλωση. ‘Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει εντοπιστεί είναι ότι πέρα από τους τερματικούς σταθμούς των χωρών που υποδέχονται τις ποσότητες του LNG, δεν υπάρχει έτοιμο ένα ικανοποιητικό δίκτυο αγωγών που θα μεταφέρει το υγροποιημένο φυσικό αερίου στην ανατολικές και κάποιες από τις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς ένα μέρος της Ευρώπης θα δυσκολευτεί να βρεί εναλλακτικό προμηθευτή Το σκηνικό, συμπληρώνει ο εκβιασμός της Μόσχας η οποία δεν επιτρέπει τις εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία , ζητώντας ως αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων της Δύσης.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ