Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαϊ-2022 08:30

  Με δύο ταχύτητες η καταβολή των νέων συντάξεων παράλληλης ασφάλισης

  Με δύο ταχύτητες η καταβολή των νέων συντάξεων παράλληλης ασφάλισης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αντίστροφη μέτρηση το πολύ έως τα τέλη του επόμενου μήνα "μετρά” η έναρξη καταβολής κοντά 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης.

  Ο λόγος για τις προσαυξήσεις σε κύριες συντάξεις τις οποίες ήδη λαμβάνουν συνταξιούχοι και προέρχονται από τη δεύτερη κύρια ασφάλισης του, η οποία έτρεχε παράλληλα με την πρώτη.

  Τις συγκεκριμένες προσαυξήσεις δεν τις έχει καταβάλλει ο e-ΕΦΚΑ για όσους έχουν υποβάλει σχετική αίτηση από τις 13 Μαΐου 2016 και έπειτα. Δηλαδή οι συγκεκριμένες οφειλές των ταμείων προς τους ‘’παράλληλους’’ συνταξιούχους μετράνε ακόμα και έξι χρόνια.

  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη ήλθε πλέον η ώρα της εκκαθάρισης και της καταβολής. Και αυτό γιατί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο, με μεγάλη καθυστέρηση, το σχετικό λογισμικό.

  Οι ίδιες αναφέρουν πως η εκκαθάριση και καταβολή των εν λόγω παράλληλων συντάξεων θα προχωρήσει με δύο ταχύτητες. Στην πρώτη ταχύτητα θα ανήκουν εκείνοι οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτηση από την στιγμή που θα εγκατασταθεί το εν λόγω λογισμικό. Έτσι, όποιος πχ υποβάλλει αίτηση για παράλληλη σύνταξη από την 1η Ιουλίου, θα του δοθεί η σχετική σύνταξη σε 2 – 3 μήνες.

  Με άλλα λόγια, δεν αναμένεται να τηρηθεί, με τη "στενή” έννοια, σειρά προτεραιότητας. Δηλαδή, οι καταβολές δεν θα ξεκινήσουν από εκείνους οι οποίοι κατέθεσαν παλιότερα, δηλαδή από το Μάιο του 2016 κλπ.

  Αυτό δεν σημαίνει τονίζουν οι ίδιες πηγές, πως εκείνοι που αιτήθηκαν παλιότερα την παράλληλη σύνταξη τους, θα χρειασθεί να περιμένουν ακόμα περισσότερο μέχρι τη λήψη τους. Αντίθετα, χάρη στο νέο "καθεστώς” fast track συνταξιοδότησης, θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή σε έως 3-4 μήνες θα γίνει η καταβολή τους.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  - Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.

  - Στη δεύτερη ιδίως αυταπασχολούμενοι ιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

  Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο αντίστοιχα.

  Δεδομένου, όμως, ότι οι παροχές αυτές αφορούν σε εκείνους τους συνταξιούχους που έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το (πρώτο ή "βασικό”) ταμείο τους (το ΙΚΑ ή το ΕΤΑΑ εν προκειμένω) δεν μετριούνται μεταξύ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες απεικονίζονται κάθε μήνα από τις εκθέσεις του συστήματος "Άτλας”, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη στο Capital.gr.

  Διαβάστε ακόμη

  - Βουλή: Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συνάξεων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ