Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2022 12:06

  Εικοσαήμερο κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία

  Εικοσαήμερο κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Περίπου τρείς μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία,  η Ευρώπη θα επανέλθει τόσο σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, όσο και σε επίπεδο ηγετών με στόχο να πάρει αποφάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2023 και να υιοθετήσει μια κοινή στάση,  απέναντι στην ενεργειακή κρίση. 

  Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις εαρινές της προβλέψεις για όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Πληροφορίες θέλουν την Κομισιόν να βλέπει επιβράδυνση λίγο πάνω από 1% για την ευρωπαϊκή Οικονομία το 2022 και ανάκαμψη για το 2023. Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναμένεται ότι θα διορθώνει την πρόβλεψή της για φέτος,  από το 4,9% που προέβλεπε στις χειμερινές της προβλέψεις τον Φεβρουάριο, λίγο κάτω από το 4% έναντι ανάπτυξης 3,1%, που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022 -2025. 

  Με αυτά τα δεδομένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συνεδριάσουν στις 23 του μήνα, με βασικό θέμα το αν τελικά η ρήτρα γενικής διαφυγής (δηλαδή η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων) θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου ή αν είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και το 2023. Μαζί,  θα πρέπει να αποφασιστεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν για το 2023. Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα,  καθώς οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς του 2023 που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο, ήταν αυστηρές για τις δαπάνες των κρατών μελών με υψηλό χρέος,  όπως η Ελλάδα. Ανεξάρτητα από τη συνέχιση ή όχι της ρήτρας συνολικής διαφυγής και τον επόμενο χρόνο,  πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα,  η Ιταλία,  η Ισπανία και η Ποροτογαλία, θα πρέπει να δεσμευτούν με κάποιους στόχους για το 2023. Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει μέσω του ΠΣΑ 2022 – 2025,  ότι η οικονομία θα περάσει το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ από έλλειμμα 2% του ΑΕΠ που αναμένεται να έχει φέτος. Ενδιαφέρον θα έχει και η συζήτηση που θα γίνει για τη δημοσιονομική αντιμετώπιση των δαπανών που κάνουν τα κράτη μέλη,  για το αν στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα . 

  Η Σύνοδος Κορυφής 

  Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, θα συναντηθούν ξανά στο τέλος του μήνα μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 30 και 31 του μήνα. Η Σύνοδος Κορυφής, θα συζητήσει την κατάσταση της Ευρώπης τρείς μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο στόχος είναι να καθοριστεί μια κοινή ευρωπαϊκή στάση, απέναντι στην ενεργειακή κρίση και να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ, στην Ρωσία.

  Κεντρικό θέμα,  η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη και η απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Υπάρχουν ακόμη προσδοκίες,  να γίνει και μια συζήτηση για κοινούς τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης,  σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα,  προσέρχεται με πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνουν: Την θέσπιση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου,  την αποσύνδεση της τιμής του καυσίμου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες καυσίμων. Στο μεταξύ όμως,  έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για το επόμενο διάστημα,  με κορμό τη σημαντική παρέμβαση κόστους 3,2 δισ.,  για να μειωθούν τα τιμολόγια του ρεύματος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ