Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Απρ-2022 08:04

  Σε αναμονή χιλιάδες ιδιοκτήτες για ενοίκια covid

  Σε αναμονή χιλιάδες ιδιοκτήτες για ενοίκια covid
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Την κρατική αποζημίωση για τα μειωμένα-μηδενικά ενοίκια περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από την κυβέρνηση. Πρόκειται όμως για σύνθετες περιπτώσεις που εξετάζονται όχι με μηχανογραφική επεξεργασία αλλά μεμονωμένα από ομάδα που έχει συσταθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί και σχετικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας εκκαθάρισης και καταβολής των σχετικών ποσών στους δικαιούχους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περιπτώσεις:

  - Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

  - Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

  - Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις "Σημειώσεις" της αρχικής μίσθωσης.

  - Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

  Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει:

  - Για την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

  - Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

  Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ.

  Τα παραπάνω στοιχεια αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021

  Στο μεταξύ η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID και να καταβληθούν όλα τα υπόλοιπα ποσά αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων καθώς και ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020

  Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

  1. Να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID και να καταβληθούν όλα τα υπόλοιπα ποσά αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων.

  2. Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID για τους μήνες Ιούνιο & Ιούλιο 2021 διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις.

  3. Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020, που αποτελεί όχι μόνον μόνιμο αίτημά μας αλλά και ηθική υποχρέωση του Κράτους έναντι των πολιτών που αδικήθηκαν κατάφωρα από την κατά το χρόνο εκείνο αναπόφευκτη πρωτόλεια λειτουργία του συστήματος δηλώσεων και τις ψευδείς δηλώσεις των ενοικιαστών τους. 

  4. Να εμφανίζεται στην "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση" των φορολογουμένων κάθε πληροφορία που τους αφορά σε σχέση με τις εκκρεμότητες αυτές και ενδεχόμενους συμψηφισμούς με τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ