Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Απρ-2022 08:00

  Πώς η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αλλάζει το μισθολογικό χάρτη

  Τι αλλάζει στις εισφορές στις αποδείξεις δαπάνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αλλαγές στο συνολικό τοπίο του μισθολογικού χάρτη της χώρας φέρνει η επικείμενη, από 1η Μαΐου 2022 αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού κατά 7,5%, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη  τη Μ. Τετάρτη.

  Και αυτό για δύο λόγους, όπως επισημαίνουν στο capital.gr αναλυτές της αγοράς εργασίας:

  1. Ο πρώτος λόγος είναι πως διευρύνεται σημαντικά το εύρος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και συνεπώς επηρεάζονται από την σχετική κυβερνητική απόφαση.

  Όπως δείχνουν στα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη” για το 2021, με μικτό μισθό έως 800 ευρώ αμείβονται 1.021.728 μισθωτοί επί συνόλου 2.163.610 στον ιδιωτικό τομέα. Με μισθό έως 700 ευρώ αμείβονται 736.362, ενώ με μισθό 701-800 ευρώ αμείβονται 285.366. Στην κλίμακα 701-800 ευρώ ανήκουν όχι μόνο εκείνοι που είχαν κατοχυρώσει από το Φεβρουάριο του 2012 επίδομα τριετίας, αλλά και άλλες κατηγορίες που είχαν ατομική ή συλλογική σύμβαση εργασίας πάνω από το μικτό κατώτατο μισθό των 663 ευρώ.

  Συνεπώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η πλειοψηφία όσων μέχρι τον Απρίλιο αμείβονται με βάση το μικτό κατώτατο μισθό των 663 ευρώ (είτε παίρνουν επίδομα τριετίας, είτε όχι). Αν ισχύει αυτό, τότε δυνητικά έως και 1 στους 2 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επηρεάζεται θετικά από την αύξηση του 7,5% που θα ισχύσει από την 1η Μαίου 2022.

  2. Ο δεύτερος λόγος που η τελευταία ανακοίνωση περί αύξηση του κατώτατου μισθού αλλάζει το μισθολογικό χάρτη είναι πως αναδιαμορφώνονται τα περιθώρια συλλογικής ή ατομικής διαπραγμάτευσης εργαζομένων (οι οποίοι αμείβονται με μισθό πάνω από τον κατώτατο) – εργοδοτών γύρω από το μισθό. Και αυτό γιατί όλες οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ως βάση τον κατώτατο μισθό και οδηγούν εφόσον καταλήξουν θετικά σε μεγαλύτερο μισθό.

  Δεδομένου ότι αυτός αυξάνεται για 3η συνεχόμενη φορά μετά το 2019, μετά από μακρά περίοδο παγώματος και μείωσης (1η/2/2019 αυξήθηκε 11%, 1η/1/2022 αυξήθηκε 2% και 1η/5/2022 θα αυξηθεί 7,5%), ενώ ο νόμος προβλέπει και νέα αναπροσαρμογή (καλώς εχόντων , θετική) το 2023 κλπ.

  Αυτό σημαίνει πως από μία άποψη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, θα μπορούσε να περιορισθούν οι πιέσεις μερίδας εργαζομένων που αμείβονται με μισθό πάνω από τον κατώτατο μισθό για αυξήσεις μέσω κλαδικών ή επιχειρησιακών ή ατομικών διαπραγματεύσεων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ίδια άποψη, το ίδιο το κράτος αποφασίζοντας συνεχώς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αυξάνει το εύρος της επιρροής αυτών αυξήσεων καθώς αφορά συνεχώς και περισσότερα κλιμάκια και έτσι "δεν χρειάζονται" πρακτικά παραπέρα αναπροσαρμογές για τους μισθωτούς (τουλάχιστον για όσους αμείβονται με έως 900 ευρώ -950 ευρώ) με μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, προκειμένου να ανταπεξέλθουν ορισμένες επιχειρήσεις στο κόστος αύξησης (μισθολογικό-ασφαλιστικό) όσων υπαλλήλων τους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, δύσκολα θα προχωρούσαν σε αύξηση των αμοιβών όσων έχουν μισθό υψηλότερο από τον κατώτατο. 

  Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη, πως οι συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού με κυβερνητικές αποφάσεις αποτελούν "κίνητρο" για αυξήσεις και στους άλλους. Πάντως ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης δήλωσε πως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα "κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ