Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Απρ-2022 16:09

  Η στρατηγική του ΥΠΟΙΚ για την επόμενη έξοδο στις αγορές

  Η στρατηγική του ΥΠΟΙΚ για την επόμενη έξοδο στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, περισσότερο για να επιβεβαιώσει την παρουσία της χώρας στις αγορές, μετά από απουσία περίπου 3 μηνών (η πρώτη έκδοση φέτος έγινε τον Ιανουάριο), και λιγότερο για να αυξήσει το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

  Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζει την έκδοση ενός ομολόγου μικρής διάρκειας (5 με 7 ετών) μέσω του οποίου θα αντλήσει 2,5-3 δισ. ευρώ, ολοκληρώνοντας περίπου το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού των 12 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στο τέλος του 2021. Η επιλογή ενός τίτλου μικρής διάρκειας γίνεται για να περιοριστεί το κόστος δανεισμού του δημοσίου. Τούτο με δεδομένο αυτόν τον καιρό ότι το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση στο 2,95%, ενώ για παράδειγμα το 5ετες ομόλογο διαπραγματεύεται σε απόδοση από 1,85% έως και 1,95%.

  Η κίνηση για μια νέα έκδοση σε αυτό το χρονικό σημείο έχει διπλό στρατηγικό χαρακτήρα. Κατ' αρχάς θα πρέπει η Ελλάδα να επανέλθει στην αγορές αφού έχει ήδη απουσία περίπου τριών μηνών. Στις 17 Ιανουαρίου του 2022, η Ελλάδα, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, άντλησε κεφάλαια 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,834%. Έκτοτε, η έντονη αστάθεια, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, υποχρέωσε την Αθήνα να αναστείλει επ' αόριστο τις εκδόσεις νέου χρέους, κυρίως για να προστατεύσει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη σε ελληνικά ομόλογα.

  Η έκδοση που σχεδιάζεται αυτόν τον καιρό στο ΥΠΟΙΚ και η οποία θα γίνει κάποια στιγμή μετά το Πάσχα, αναμένεται να πετύχει ένα επιτόκιο πάνω από 2%. Το ΥΠΟΙΚ και η Κυβέρνηση έχουν αποδεχθεί το υψηλότερο επιτόκιο, αλλά περιμένουν να εντοπίσουν μια περίοδο στην οποία θα υπάρχει λιγότερη νευρικότητα στις αγορές χρήματος, για να μην έχουν απώλειες οι νέοι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων. 

  Ο φόβος των επιτοκίων 

  Με την ίδια περίπου προσεκτική στρατηγική θα προσεγγίσει το ΥΠΟΙΚ και για το υπόλοιπο του έτους το πρόγραμμα δημοσίου δανεισμού. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται άλλες μια ή δύο εκδόσεις ομολόγων. Με τις συνολικά 4 εκδόσεις του 2022, το ΥΠΟΙΚ προσδοκά να πετύχει άλλον έναν διπλό στόχο. Να εμφανιστεί η Αθήνα ως κανονικός εκδότη ομολόγων ακόμη και σε αρνητική διεθνή συγκυρία και αφετέρου να συμπληρώσει με άλλα 2,5 - 3 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία θα στηρίζουν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών του προϋπολογισμού μέχρι και το δεύτερο μισό του χρόνου.

  Από την άλλη, η βιασύνη για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές πριν από το φθινόπωρο έχει ακόμη μια πτυχή. 

  Ως γνωστό η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι εφεξής η νομισματική πολιτική αλλάζει. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται σε πρώτη φάση να διακόψει τελείως τις αγορές ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η ΕΚΤ να ανοίξει τον κύκλο της ανόδου των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Η περίοδος εκείνη αναμένεται ότι θα φέρει νέα αναστάτωση στις αγορές χρήματος, με άγνωστη ένταση και άγνωστη διάρκεια. Τούτο θα ισχύσει περισσότερο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Προληπτικά, το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε δανεισμό, σε μια τέτοια περίοδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ