Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Απρ-2022 16:09

  Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός - Όλα τα σενάρια

  Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός - Όλα τα σενάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αντίστροφη μέτρηση μόλις δώδεκα ημερών "τρέχει” από σήμερα για την νέα -δεύτερη κατά σειρά – φέτος αύξηση του κατώτατου μισθού.

  Όπως έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η αύξηση θα δοθεί την 1η Μαΐου 2022, ενώ την απόφαση για το ύψος της, βάσει του θεσμικού πλαισίου, θα τη λάβει στο τέλος του τρέχοντος μηνός, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα, το υπουργικό συμβούλιο.

  To ΚΕΠΕ παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες στο υπουργείο Εργασίας το πόρισμά του, στο οποίο προβλέπεται η πρότασή του. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του Capital.gr η πρόταση η οποία έχει πέσει στο τραπέζι είναι 4% έως 6%.

  Είχε προηγηθεί η κατάθεση των προτάσεων επιστημονικών φορέων, μαζί και του ΚΕΠΕ και της ΤτΕ, αλλά και οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ κλπ.).

  Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, η ΤτΕ προτείνει αύξηση από 2,7% έως 3,4%. Το ΚΕΠΕ πρότεινε "όχι υπερβολικά” μεγάλη αύξηση, το ΕΙΕΑΔ αύξηση 7%, το ΙΟΒΕ "ήπια” αύξηση, το ΙΝ-ΣΕΤΕ αύξηση 5%-6%, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ 13,5%, το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ "αύξηση στα επίπεδα του πληθωρισμού”, ενώ το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ προτείνει μία "σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού” με "βασικό προσδιοριστικό παράγοντα” τον πληθωρισμό.

  Από την πλευρά τους, οι κοινωνικοί εταίροι προτείνουν, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr τα εξής: ο ΣΕΒ προτείνει φέτος μία "ήπια" αύξηση 4% σε συνδυασμό, όμως, με μείωση εισφορών, ο ΣΕΤΕ προτείνει φέτος αύξηση 3%-4%, ενώ ο ΣΒΕ συστήνει αύξηση 3%-5% το 2023 και όχι φέτος. 

  Όσον αφορά τη ΓΣΕΕ προτείνει άμεση αύξηση 13,4%. Σε τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως "έχει προηγηθεί μία ανάπτυξη πάνω από 7% και θα ληφθεί υπόψη η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και θα πάμε σε μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού".

  Η δήλωση έχει ερμηνευθεί από ορισμένους από τους εμπλεκομένους σε όλη τη διαβούλευση για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr πως "δείχνει” μία αύξηση της τάξης ακόμα και 7% από την 1η Μαΐου 2022, αν και άλλοι επιμένουν πως το βασικό σενάριο εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση 6%, έτσι ώστε μαζί με εκείνη του Ιανουαρίου 2022, να φτάσει το 8%.

  Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουνίου 2022 θα μειωθούν οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% (0,25 μονάδες για τους ασφαλισμένους και 0,25 μονάδες για τους εργοδότες).

  Διαβάστε ακόμη:

  * Πώς θα επηρεαστούν οι "τριετίες" από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ