Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Απρ-2022 14:52

  Γ. Κρεμλής στο Capital.gr: Η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την άποψη ότι η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης εξέφρασε ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.

  Ο κ. Κρεμλής, μιλώντας στο Capital.gr και στον Γιώργο Λαμπίρη στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, προσθέτοντας πάντως ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να εμπλουτιστεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

  Τόνισε ότι οι ΑΠΕ είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ενεργειακή μετάβαση, δεδομένου μάλιστα ότι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης είναι απρόβλεπτες, και αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η χώρα για τη διασφάλιση του ενεργειακού της εφοδιασμού.

  "Θεωρώ ότι οι ΑΠΕ είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ενεργειακή μετάβαση. Αυτήν τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ. Η χώρα μας έχει ένα τεράστιο δυναμικό ΑΠΕ σε ό,τι αφορά φωτοβολταϊκά, θερμικά, αιολικά, παραγωγή ενέργειας από τα κύματα -μια που έχουμε αν θέλετε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και ένα πλούσιο νησιωτικό χώρο- αλλά και παραγωγή βιοαερίου και βιοκαυσίμων, από τη βιομάζα, δηλαδή από τα γεωργικά και τα κτηνοτροφικά απόβλητα. Υπό την έννοια αυτή, μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις ΑΠΕ ώστε να εμπλουτίσουμε το ενεργειακό μας μείγμα”, τόνισε ο κ. Κρεμλής, μιλώντας στο Capital.gr.

  "Θα έλεγα ότι η χώρα μας είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ενεργειακή κρίση η οποία μας ταλανίζει όλους και η οποία είναι απρόβλεπτη, της οποίας οι συνέπειες είναι απρόβλετες, μια και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει τελικά με τον αγωγό Nord Stream 1, εάν θα σταματήσει δηλαδή κάποια στιγμή, καθώς υπάρχουν φωνές ακόμη και στη Γερμανία που εισηγούνται να σταματήσουν πλήρως οι εισαγωγές ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία. Κανείς, λοιπόν, δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα”, σημείωσε.

  Πρόσθεσε, ωστόσο ότι "το ευχάριστο με τη χώρα μας είναι ότι επεκτείνεται και ενισχύεται με μια πλωτή εγκατάσταση ο σταθμός της Ρεβυθούσας, ο οποίος θα έλεγα έσωσε και τη Βουλγαρία αλλά και την Ουκρανία σε δύσκολες περιόδους το 2014, τότε που αποφασίστηκε το πρώτο εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Προχωρά η κατασκευή του FSRU, δηλαδή του πλωτού σταθμού υγροποίησης στην Αλεξανδρούπολη”.

  "Η χώρα μας μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο υπό την έννοια ότι το αέριο που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και περνά μέσα από την Τουρκία με τον αγωγό TANAP, στη χώρα μας περνά μέσα από τον TAP και καταλήγει στην Ευρώπη, κατασκευάζεται αυτήν τη στιγμή ο κάθετος αγωγός IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια και τη Σερβία και ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει αέριο από τον πλωτό σταθμό αεριοποίησης του υγροποιημένου αερίου, και βέβαια υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα για τους σταθμούς αυτούς, μια που προβλέπεται η κατασκευή και δύο ακόμη μονάδων αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου αλλά και δύο εργοστασίων φυσικού αερίου”, συμπλήρωσε.

  "Θέλω, λοιπόν, να πω ότι με όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τα λιγνιτικά αποθέματα τα οποία έχουμε - η ημερομηνία απολιγνιτοποίηση το 2028 δεν αλλάζει, αλλά από σήμερα μέχρι το 2028 μπορούμε ακόμη να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του λιγνίτη της χώρας μας, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, και με τον τρόπο αυτό να ικανοποιήσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες”, ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.

  Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε: "Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα διαρκέσει πολύ, οι συνθήκες είναι τέτοιες που και η ίδια η Ρωσία θα αναγκαστεί σύντομα να συμβιβαστεί μια που το κόστος και για τη Ρωσία αλλά και για τη διεθνή κοινότητα είναι τεράστιο. Θεωρώ ότι αυτή η έντονη ενεργειακή κρίση σιγά-σιγά θα εκτονωθεί, για να χρησιμοποιήσω τον όρο αυτό”.

  "Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρώ ότι στη χώρα μας είμαστε έτοιμοι και θεωρώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έλαβε συγκεκριμένα μέτρα, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να ελεγχθούν και οι τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος και να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την αγορά κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι καταναλωτές -οι οποίοι αυτήν τη στιγμή πληρώνουν το τίμημα και του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, να μπορέσουν, κατά κάποιον τρόπο- να έχουν μια καλύτερη μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στο βαλάντιο του κάθε νοικοκυριού”, κατέληξε ο κ. Κρεμλής. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ