Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Απρ-2022 13:35

  Θ. Σκυλακάκης: Έμφαση στις επενδύσεις πράσινης ενέργειας του RRF λόγω του πολέμου

  Θ. Σκυλακάκης: Έμφαση στις επενδύσεις πράσινης ενέργειας του RRF λόγω του πολέμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Επιτάχυνση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάπτυξης για την πράσινη μετάβαση και ειδικότερα την δημιουργία της υποδομής για παραγωγή πράσινης ενέργειας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

  Μοχλό για τις αλλαγές αυτές μπορούν να αποτελέσει, σύμφωνα με τον υπουργό, το σκέλος των δανείων ύψους 12,7 δις ευρώ τα οποία μπορούν διατεθούν για περισσότερες άμεσες επενδύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση με δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα έτσι και αλλιώς προβλέπει πράσινες επενδύσεις για το 38% των διαθέσιμων πόρων . 

  Στο σκέλος των επιδοτήσεων επανέλαβε ο κ. Σκυλακάκης πως θα πρέπει να γίνουν κυρίως προσαρμογές του φυσικού αντικειμένου με βάση τον πληθωρισμό και πολύ λιγότερο παρεμβάσεις στη δομή του σχεδίου. Επίσης υπενθύμισε πως ήδη στις επιδοτήσεις υπάρχει ένα σημαντικό "πράσινο" σκέλος. Αλλά και πως προσαρμογή θα πρέπει να γίνει γιατί έγινε από την ΕΕ μία μικρή περικοπή του προγράμματος κατά 400 εκατομμύρια ευρώ (από τα 30,5 δις ευρώ), λόγω της υψηλοτερης του αναμενομένου ανάπτυξη της οικονομίας το 2021.

  Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση για φέτος θα γίνουν δημόσιες επενδύσεις ύψους 11 δις ευρώ ( υπολογίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ) χωρίς μάλιστα να υπολογιστούν και οι πληρωμές από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα δίνονται ανάλογα με την ροή των ιδιωτικών επενδύσεων που θα εγκρίνονται Σε αφορά την ανάγκη για μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το Ταμείο Ανάκαμψης στις νέες επενδύσεις ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πρόσθεσε είναι πρώτα να προωθηθεί ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% -20%. Γιατί, η επιχειρηματική λογική είναι μεν όσο περισσότερα τόσο καλύτερα, αλλά εμείς, εξήγησε, πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία, είπε.

  Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που ολοκληρώνει μία πλατφόρμα μέσα από την οποία θα υπάρχει διαφάνεια στην πρόσβαση. Επίσης, για στο σκέλος των δανείων εκτίμησε πως όταν θα κλείσει με κάποιο τρόπο το κεφάλαιο του πολέμου (είτε θα ενταχθεί σε μία μακροχρόνια κατάσταση, κάτι που είναι απευκταίο, είτε θα τελειώσει), θα υπάρξει μία έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Υπενθύμισε στους επενδυτές που προσφεύγουν στα δάνεια πως οι μικρομεσαίοι μπορούν να πάρουν επιδότηση και από το αναπτυξιακό, ενώ οι πιο μεγάλοι μπορούν να προσφύγουν μόνο στα φορολογικά κίνητρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ