Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Απρ-2022 20:00

  Πώς αλλάζει το πρόγραμμα δανεισμού ο πόλεμος και η κρίση ακρίβειας

  Ισόβια μηνιαία τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Αβέβαιο είναι πλέον αν το ΥΠΟΙΚ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δανεισμού των 12 δισ. ευρώ για το 2022, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο σταθεροποίησης των αγορών που είναι ακόμη εξαιρετικά αβέβαιος.

  Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ εξηγούν ότι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας στην συνέχιση του δανεισμού από τις αγορές δεν είναι οι αποδόσεις οι οποίες πλέον βρίσκονται πια μια ανάσα από το 3%, λόγω της κακής διεθνούς συγκυρίας. Αυτό που έχει "παγώσει" προσωρινά το πρόγραμμα δανεισμού είναι η μεγάλη μεταβλητότητα σε τιμές και αποδόσεις. Δηλαδή το υψηλό ενδεχόμενο το ΥΠΟΙΚ να εκδώσει ένα νέο ομόλογο και ο τίτλος να έχει άλλη χαμηλότερη τιμή μετά από 5 ή 10 ημέρες. Κάτι τέτοιο θα πλήξει την εμπιστοσύνη στους ελληνικούς τίτλους η οποία αποκτήθηκε με πολύ υπομονή τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, σε πρώτη φάση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η νευρικότητα που έφερε στις αγορές χρήματος, ανέβαλε την όποια εκδοτική δραστηριότητα για τον Μάρτιο.

  Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν, ότι η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέσα στον χρόνο, μόλις οι εξελίξεις στην αγορά χρήματος δείξουν τάσεις σταθεροποίησης. Τούτο ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια επόμενη έκδοση ακόμη και σε πιο ήρεμες συνθήκες από τις καθημερινές, θα έχει υψηλότερο επιτόκιο από το 1,84% που είχε το 10ετές που εκδόθηκε στις 19 Ιανουαρίου μέσω του οποίου αντλήθηκαν τα πρώτα 3 δισ. ευρώ για φέτος.

  Γενικά, σε ότι αφορά στον χρόνο και τις εκδόσεις μέσω των οποίων θα αντληθούν τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ του προγράμματος, ο κανόνας είναι ένας: Το ελληνικό δημόσιο είναι έτοιμο να πληρώσει ένα υψηλότερο επιτόκιο για να δανειστεί ανανεώνοντας την παρουσία της Ελλάδας στις αγορές, αλλά τότε και μόνο τότε αν το νέο ομόλογο που θα βγει στην αγορά έχει προοπτική να αυξήσει την τιμή του και να μειώσει την απόδοσή του μεσοπρόθεσμα. Δηλαδή όταν η κατάσταση έχει προοπτικές εξομάλυνσης και σταδιακής αποκλιμάκωσης.

  Η βεβαιότητα για υψηλότερα επιτόκια δανεισμού τουλάχιστον για το 2022 προκύπτει από το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ έχει εντάξει στους σχεδιασμούς του, εκτός από την μεγάλη αλλά συγκυριακή αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και άλλους μονιμότερους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως:

  - Την επιπλέον πίεση που ασκεί η αλλαγή πορείας της ΕΚΤ στην νομισματική πολιτική στα ομόλογα της λεγόμενης "Ευρωπαϊκής Περιφέρειας" και κυρίως τα ελληνικά τα οποία δεν έχουν ακόμη την επενδυτική βαθμίδα.

  - Την επιβράδυνση της οικονομίας το 2022 λόγω του υψηλού πληθωρισμού σε καύσιμα και τρόφιμα, η οποία θα έχει αντανάκλαση και στο κόστος δανεισμού όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και άρα και της Ελλάδας.

  Όσο καιρό διαρκέσει η υψηλή μεταβλητότητα των αγορών, η Ελλάδα θα τηρήσει στάση αναμονής καλύπτοντας τις ανάγκες της με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που αγγίζουν σήμερα τα 39 δισ. ευρώ.

  Διαχειριστικές πράξεις 

  Προς το παρόν το ΥΠΟΙΚ στρέφεται σε διαχειριστικές πράξεις που μειώνουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού του δημοσίου. Μετά και τις τυπικές εγκρίσεις από το Eurogroup, τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβενίας και χθες από το Euro working group και το ΔΣ του ESM, ετοιμάζεται να πληρώσει πρόωρα τα τελευταία 1,86 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, εξοικονομώντας συνολικά 230 εκατ. ευρώ σε τόκους. Παράλληλα, θα πληρώσει μέσα στο χρόνο τις δύο πρώτες δόσεις από το δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ από τα μέλη της Ευρωζώνης που πήρε η Ελλάδα όταν μπήκε στο πρώτο μνημόνιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ