Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαρ-2022 11:34

  Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός λόγω της κρίσης

  Ισόβια μηνιαία τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Συνολικά αλλαγμένος θα είναι ο προϋπολογισμός του 2022 που θα καταθέσει στο τέλος Απριλίου στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών μέσω του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 2022 -2025.

  Πριν όμως ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα σταθερότητας, το ΥΠΟΙΚ θα κάνει την επόμενη εβδομάδα την πρώτη κίνηση, επεκτείνοντας τον προϋπολογισμό των δαπανών, κυρίως για να καλύψει τις αυξημένες σε αξία εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και λιγότερο για νέα μέτρα στήριξης. Το μόνο βέβαιο νέο μέτρο στήριξης που ενσωματώνει η αύξηση των δαπανών,  είναι η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση,  τουρισμό,  μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους (που λήγει στο τέλος Ιουνίου) ως το τέλος του χρόνου, με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, υπάρχει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες, μέρος των επιδοτήσεων των τιμολογίων φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό.

  Η συνολική αποτύπωση των αλλαγών για τον φετινό προϋπολογισμό, θα οριστικοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη βασική αλλαγή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ο οποίος περιορίζεται στο 3,3-3,5% από 4,5% που ήταν η τελευταία επίσημη πρόβλεψη στο κείμενο του φετινού προϋπολογισμού. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έχει προαναγγείλει την αλλαγή λέγοντας ότι ο πληθωρισμός θα μας κοστίσει,  τουλάχιστον μια μονάδα του ΑΕΠ. Στην ουσία,   το εναλλακτικό σενάριο που είχε ενσωματωθεί στο κείμενο του προϋπολογισμού γίνεται βασικό, με το 1-1,2% της ανάπτυξης,  να χάνεται για την οικονομία λόγω του πληθωρισμού, της ενέργειας και των τροφίμων.

  Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, παρά την τεράστια αβεβαιότητα λόγω της συγκυρίας που συνθέτουν ο υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν αναμένεται να υπάρχει δυσμενές σενάριο με ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη για φέτος. Άλλωστε, αν παρ' ελπίδα υπάρξει ανάγκη, υπάρχει το περιθώριο να ενσωματωθεί δεύτερο δυσμενές σενάριο στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2023 – 2026, που θα κατατεθεί μέχρι και το τέλος Μαΐου.

  Συν για τα ελλείμματα μείον για το χρέος 

  Στο σενάριο που επεξεργάζονται τώρα στο υπουργείο,  εκτός από την ανάπτυξη, ο υψηλός πληθωρισμός θα έχει επίπτωση και στα δημοσιονομικά μεγέθη. Συγκεκριμένα, αναμένεται η απώλεια 1% από την ανάπτυξη να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ, από 4% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός,   ενώ το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,4%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. 

  Αντίθετα, ο υψηλός πληθωρισμός θα ωφελήσει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του χρέους το οποίο σε πραγματική αξία θα είναι χαμηλότερο. Με βάση το κείμενο του προϋπολογισμού,  το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογιζόταν ότι θα μειωθεί από το 195,1% που έκλεισε το 2021 λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης, στο 187,5% φέτος. Πλέον, "αποπληθωρισμένο" το δημόσιο χρέος θα αναμένεται ότι θα μειωθεί φέτος, στην περιοχή της 185% του ΑΕΠ. 

  Ο πληθωρισμός 

  Τη μεγαλύτερη αναθεώρηση αναμένεται να έχει το μέγεθος του πληθωρισμού το οποίο αποτυπώνεται σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο προϋπολογισμός του 2022 είχε πρόβλεψη για πληθωρισμό 0,8% η οποία πλέον φαίνεται εντελώς παρωχημένη. Ο σχεδιασμός που υπήρχε από την αρχή του χρόνου,   πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν να αναθεωρηθεί σε μέσα ετήσια επίπεδα στο 3%. Τώρα το μέγεθος του πληθωρισμού του 2022 βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση. Σίγουρα όμως η νέα πρόβλεψη θα είναι στην περιοχή του 5%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ