Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαρ-2022 16:00

  Ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία στο σημερινό Eurogroup

  Ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία στο σημερινό Eurogroup
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα μέχρι και τα μέσα του χρόνου,  στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και η καταβολή των τελευταίων δύο δόσεων από τα κέρδη ομολόγων,  θα συζητηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup. 

  Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, θα επικυρωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 13η αξιολόγηση της οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ήταν για άλλη μια φορά θετική. Μάλιστα η τελευταία έκθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο θετική από τις προηγούμενες, καθώς πιστοποιούσε την πρόοδο και σε μόνιμες εκκρεμότητες των προηγούμενων αξιολογήσεων από τον Ιούνιο του 2018 όταν η χώρα μπήκε σε αυτό το "ειδικό" καθεστώς.

  Ειδικότερα,  για πρώτη φορά η έκθεση σημείωνε ικανοποιητική πρόοδο σε θέματα όπως η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου με βάση τους συμφωνημένους στόχους, η βελτίωση λειτουργίας του δημόσιου τομέα και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού,  με την θεσμοθέτηση και λειτουργία της επικουρικής σύνταξης, με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

  Στην κατεύθυνση αυτή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας,  με τον επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέμα κ. Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος θα πρέπει να βάλει την υπογραφή του στην Έκθεση της Κομισιόν για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Ο Έλληνας υπουργός θα συζητήσει με τον Ιταλό επίτροπο δύο πράγματα: Τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και τις δόσεις από τα κέρδη ομολόγων. 

  Με βάση την τελευταία έκθεση, οι εκκρεμότητες που θα πρέπει να περαιωθούν μέχρι και τα μέσα του χρόνου αφορούν την ολοκλήρωση της απονομής των καθυστερούμενων συντάξεων, την επιτάχυνση της εκκαθάρισης κόκκινων δανείων μέσω πλειστηριασμών και ακρόασης των περίπου 30.000 υποθέσεων από τον παλιό νόμο Κατσέλη, αλλά και επιμέρους δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία και τη δικαιοσύνη.

  Η διαδικασία του Eurogroup 

  Σε ό,τι αφορά τις δύο δόσεις της τάξης των 745 εκατ. ευρώ η κάθε μια από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s και SNP”s) που διακρατά η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους,  κοντά στο τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτεία μέχρι και τις 21 Αυγούστου,  θα πρέπει να συζητηθεί αν οι δύο δόσεις θα δοθούν τότε ή θα πάρουμε μια δόση το καλοκαίρι και μια δεύτερη,  (αυτή που εκκρεμεί από το 2019) στο τέλος του χρόνου. 

  Η δεύτερη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών είναι με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναιου, ο οποίος θα πρέπει να εισηγηθεί το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία στο συμβούλιο των υπουργών. Επειδή η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που εντάχθηκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της,  θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για την όλη διαδικασία. Τούτο, με δεδομένο ότι σε πέντε χώρες η "απαλλαγή" της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας,  θα πρέπει να πάρει την έγκριση και από πέντε εθνικά κοινοβούλια (της Γερμανίας,  της Ολλανδίας,  της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σλοβακίας) που θα αποφασίσουν και για την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων από τα κέρδη των ομολόγων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ