Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαρ-2022 07:50

  Μέχρι τέλος του έτους ο διαγωνισμός για το ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

  Μέχρι τέλος του έτους ο διαγωνισμός για το ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η μέθοδος υλοποίησης του νέου κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε μέσω σύμβασης παραχώρησης ή ως δημόσιο έργο. 

  Επίσης, άμεσα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ποιος θα είναι ο φορέας του διαγωνισμού, καθώς η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός ανήκει στην Αττικό Μετρό, στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Αιγάλεω. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι ο διαγωνισμός για το έργο, το οποίο θεωρείται υψίστης σημασίας για τον νομό Αττικής, να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ. 

  Ο νέος τερματικός σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, σήμερα εξυπηρετείται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων σε Κηφισό και Λιοσίων, που λειτουργούν έχοντας ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους, ενώ η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται οδικώς, με αυτοκίνητο, ταξί ή αστικά λεωφορεία.

  Η έναρξη λειτουργίας του υπερ-σταθμού, αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η λεωφόρος Kηφισού, αλλά και η λεωφόρος Aλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την πλατεία Καραϊσκάκη.

  Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, ο νέος κεντρικός σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, που θα θυμίζει τερματικό σταθμό μεγάλου αεροδρομίου, θα είναι συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. Αναμένεται να γίνει "τοπόσημο" για την Αθήνα, καθώς θα είναι το πλέον σύγχρονο κτίριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. 

  Ο σταθμός θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους 11.750 τ.μ., χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος 1.500 τ.μ., χώρους στάθμευσης 572 θέσεων και ελεύθερους χώρους πρασίνου 20.000 τ.μ.

  Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση που θα προσφέρει οφέλη πρώτα στο επιβατικό κοινό, στις εγχώριες και διεθνείς μεταφορές, στους εργαζομένους αλλά και στην περιοχή, καθώς θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, ενώ παράλληλα θα αποφορτίσει τις γειτονιές που σήμερα φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις των δύο ΚΤΕΛ. 

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι βασικές λειτουργίες του σταθμού περιλαμβάνουν επίσης κέντρο διακίνησης δεμάτων, εμπορικές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακούς χώρους καθώς και τουριστική μονάδα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ