Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Φεβ-2022 14:36

  "Πράσινο φως" από Κομισιόν για τη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

  'Πράσινο φως' από Κομισιόν για τη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ζήτησε η Ελλάδα στις 29 Δεκεμβρίου, δίνει θετική προκαταρκτική αξιολόγηση που ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Η δόση των 3,6 δισ. ευρώ απαρτίζεται από 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το βασικό μέσο της NextGenerationEU.

  Το αίτημα πληρωμής της Ελλάδας έγινε με βάση την επίτευξη των 15 ορόσημων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση. Τα ορόσημα καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και του συστήματος ελέγχου της Ελλάδας για την εφαρμογή του RRF. 

  Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υποβολή της πρώτης αίτησης πληρωμής από την Ελλάδα ακολούθησε μια περίοδο στενής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής για την προετοιμασία των αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων που περιλαμβάνονται στην αίτηση πληρωμής.

  Με το αίτημά τους, οι ελληνικές αρχές παρείχαν λεπτομερή και ολοκληρωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την εκπλήρωση των 15 ορόσημων. Η Επιτροπή αξιολόγησε διεξοδικά αυτές τις πληροφορίες προτού υποβάλει τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής. Η Επιτροπή απέστειλε τώρα τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της εκπλήρωσης από την Ιταλία των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για αυτήν την πληρωμή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ), ζητώντας τη γνώμη της. Μετά τη γνώμη της EFC, η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: "Με τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης του "Ελλάδα 2.0", ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αυτή η σημαντική ενίσχυση, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Καταθέσαμε το Σχέδιό μας δεύτεροι, λάβαμε την έγκριση από τους πρώτους, υποβάλαμε από τους πρώτους αίτημα πληρωμής, το οποίο προχωράει με επιτυχία. Συνεχίζουμε το έργο μας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με όρους διαφάνειας".

  Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που υπέβαλε (29.12.2021) αίτημα πληρωμής, μετά την πλήρη επίτευξη των ορόσημων και στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση. Σημειώνεται πως, συνολικά, μόλις πέντε χώρες έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής, από τις 26 που έχουν υποβάλει Σχέδιο στην Κομισιόν.


   

  Μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν στα ελληνικά

  Με μήνυμά της στα ελληνικά, μέσω twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

  Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε:

  "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Μόλις τα κράτη-μέλη της ΕΕ το εγκρίνουν, η Ελλάδα θα λάβει αυτή την πρώτη πληρωμή των 3,6 δισ. ευρώ".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ