Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Φεβ-2022 08:13

  Αυξάνεται η συμμετοχή των ιδιωτών στην απονομή συντάξεων

  Αυξάνεται η συμμετοχή των ιδιωτών στην απονομή συντάξεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Με τρεις κινήσεις θα αυξηθεί η συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής συντάξεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, θα υπάρξει νέος, τέταρτος κύκλος επιμόρφωσης ιδιωτών για την απονομή κύριων συντάξεων, οι ιδιώτες θα μπορούν να εκδώσουν τις κύριες συντάξεις όλων των ταμείων αλλά και συντάξεις παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης, ενώ θα αναλάβουν και επικουρικές συντάξεις.

  Πιο αναλυτικά:

  1. Τέταρτος κύκλος επιμόρφωσης

  Αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, σχέση με την πρώτη κίνηση, αναφέρουν εντός του επόμενου μήνα, θα ανοίξει για τέταρτη φορά η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους δικηγόρους και λογιστές προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης.

  Στο μεταξύ, "τρέχει” ο τρίτος κύκλος επιμόρφωσης για 1.200 ιδιώτες, οι οποίοι θα εξετασθούν προς το τέλος Μαρτίου.

  Οι επιτυχόντες θα αναλάβουν αμέσως μετά καθήκοντα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, στους 458 ανέρχονται πλέον οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι που εντάχθηκαν στη διαδικασία απονομής συντάξεων.

  Από την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου προέκυψαν επιπλέον 125 επιτυχόντες σε σύνολο 332 εξεταζόμενων.  

  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο Capital.gr πως ο χρόνος έκδοσης και, έτσι απονομής μίας κύριας σύνταξης από πιστοποιημένους ιδιώτες είναι συντομότερος (2-3 μήνες) σε σχέση με το χρόνο έκδοσης-απονομής από υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ (γύρω στους 6 μήνες).

  2. Απονομή κύριων συντάξεων και από ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, αλλά και παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση

  Η δεύτερη κίνηση αφορά στη θέσπιση της δυνατότητας των ιδιωτών να εκδίδουν κύριες συντάξεις του τέως ΝΑΤ αλλά και του τέως ΕΤΑΑ, αλλά και τις συντάξεις παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης.

  Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται μέχρι το Πάσχα, δηλαδή μέχρι τα μέσα-τέλη του ερχόμενου Απριλίου.

  Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται δυνατότητα έκδοσης -από ιδιώτες- κύριων συντάξεων μόνο από το τέως ΙΚΑ, τον τέως ΟΑΕΕ και τον τέως ΟΓΑ.

  3. Απονομή επικουρικών συντάξεων

  Η τρίτη κίνηση αφορά στη θέσπιση της δυνατότητας έκδοσης και επικουρικών συντάξεων (δηλαδή όχι μόνο κύριων, όπως ισχύει έως τώρα) από ιδιώτες. 

  Σε αυτή την περίπτωση -σε συνδυασμό με ψηφιοποίηση της διαδικασίας αίτησης και απονομής των επικουρικών συντάξεων αλλά και τη αύξηση των οριστικών κύριων συντάξεων (κάτι που αποτελεί όρο για την έκδοση επικουρικών) – θα επιταχυνθεί και ο ρυθμός έκδοσης των επικουρικών, όπως ήδη καταγράφεται στο πεδίο των κύριων συντάξεων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ