Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Φεβ-2022 20:56

  Fitch: Η πορεία μείωσης του χρέους της Ελλάδας στηρίζει το θετικό outlook

  Fitch: Η πορεία μείωσης του χρέους της Ελλάδας στηρίζει το θετικό outlook
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:50

  Η πορεία μείωσης του χρέους της Ελλάδας στηρίζει το θετικό outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Η αναθεώρηση του outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας σε θετικό αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που στηρίζει την ταχύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση του χρέους, εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού, σημειώνει ο οίκος σε ανάλυση του (Sovereign Dashboard).

  Η Fitch επισημαίνει ταυτόχρονα ότι παρά την πρόσφατη αύξηση, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (η απόδοση στο 10ετές μεταξύ 2015 και 2019 ήταν κοντά στο 6,25% κατά μέσο όρο, όπως αναφέρει). 

  Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι προηγουμένως εκτιμούσε πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs) για την Ελλάδα θα κορυφώνονταν το 2023 και θα παρέμεναν κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του οίκου δείχνουν πλέον χαμηλότερες GFNs για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ). 

  Αυτή η αναθεώρηση αντανακλά επίσης την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις προπληρωμές για το 2022 και το 2023 στις δόσεις του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδα (Greek Loan Facility), ίσο με το 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ. 

  Ο οίκος σημειώνει ακόμα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατών που αξιολογεί και περίπου 3,5 φορές το μέσο στην αξιολόγηση "BB". 

  Την ίδια στιγμή, αναφέρει, υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό, ενώ οι ευνοϊκοί όροι σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησης να είναι χαμηλό και οι προγραμματισμένες αποπληρωμές διαχειρίσιμες. Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μεταξύ των κρατών, στα 20,5 χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

  Αυτό θα περιορίσει τον αντίκτυπο από την ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα, υπογραμμίζει. 

  Αναφέρει επίσης ότι ο λόγος τόκων προς έσοδα είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην αξιολόγηση "BB" και ελαφρώς χαμηλότερος από το μέσο στο "BBB". 

  Τέλος, τονίζει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μια σημαντική πηγή χρηματοοικονομικής ευελιξίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ