Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Φεβ-2022 09:42

  Η στρατηγική της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας

  5483216
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το δρόμο της συνεχούς στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στα…κύματα της ακρίβειας που θέτουν σε μέγγενη τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δείχνουν, εξακολουθητικά, Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβέρνηση. Το νέο σήμα της "θωράκισης" έναντι των ανατιμήσεων εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τη στιγμή που το όλο πλαίσιο της στρατηγικής περνάει και μέσα από το…μικροσκόπιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

  "Κάνουμε ό,τι πιο αποτελεσματικό μπορούμε εντός των δυνατοτήτων μας. Η χώρα δεν πρέπει να ξαναρισκάρει, έχοντας την τραγική εμπειρία του παρελθόντος. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και όσοι τα επικαλούνται είναι αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη…γέφυρα προς τη μετά Covid-19 εποχή έδωσε σύνθημα συνέχισης των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, ορίζοντας, παράλληλα, ένα από μεγαλύτερα στοιχήματα του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου για τους επόμενους μήνες. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα αφήσει οριστικά στο παρελθόν τη δεκαετή κρίση. "Η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα.  Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να πούμε ότι αφήσαμε οριστικά  πίσω την δεκαετή κρίση που τόσο μας ταλάνισε. Και αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση και για την πατρίδα μας η Ελλάδα να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, το πρώτο εξάμηνο του 2023 θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό όμως, χρειάζεται μία ξεκάθαρη προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους έχουμε θέσει για το 2022 και στη συνέχεια για το 2023. Πρωτογενές έλλειμμα της τάξης περίπου του 1,5% για το 2022 και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 και δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν και ενδεχομένως και να υπερκαλυφθούν", ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

  Τα μέτρα στήριξης για το Φεβρουάριο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φτάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ:

  - Για την ηλεκτρική ενέργεια, η επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως  εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Οι πρώτες 150 kWh κατανάλωσης επιδοτούνται με 150 ευρώ ανά MWh, ενώ η κατανάλωση από 151 - 300 kWh επιδοτείται με 110 ευρώ ανά MWh. Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο.

  - Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 51 ευρώ.

  - Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

  - Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ ανά ΜWh.  Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατομμύρια ευρώ.

  Για το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh  για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της. Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατομμύρια ευρώ για τον Φεβρουάριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ