Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Φεβ-2022 20:30

  Πώς διαβάζει η Αθήνα τα μηνύματα των αγορών και του ΔΝΤ

  Πώς διαβάζει η Αθήνα τα μηνύματα των αγορών και ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Με τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν επιστρέψει πια στο 2019, το οικονομικό επιτελείο κάνει τις προσαρμογές του όσον αφορά τόσο τη δανειακή στρατηγική, όσο και τη μείωση ελλειμμάτων και χρέους. 

  Σε ό,τι αφορά τη συγκυρία, η οποία θέλει τον 10ετή τίτλο να διαπραγματεύεται σε απόδοση κοντά στο 2,5% και τον 5ετή στο 1,4%, όσο περίπου ήταν οι αποδόσεις τον Απρίλιο του 2019, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Τούτο διότι οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν οριζόντια σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η αιτία είναι κυρίως η διαφαινόμενη αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη νομισματική της πολιτική. 

  Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει θέση. Παρά την αναστάτωση που υπήρχε στις αγορές από την αρχή του χρόνου, η Ελλάδα βγήκε νωρίς και εξασφάλισε το 25% των 12 δισ. ευρώ του ετήσιου δανειακού προγράμματος, με τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε μέσω του νέου 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο περίπου 1,84%, ανεβάζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 40 δισ. ευρώ. 

  Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, η πρόβλεψη θέλει τις αποδόσεις να συνεχίζουν να ανεβαίνουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Από τα 38 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων σήμερα, μετά την αποπληρωμή 7,1 δισ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διπλής δόσης του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF), θα μείνει ένα ποσό πάνω από 30 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει την "πολυτέλεια" να μην αντλεί κεφάλαια για να καλύψει άμεσες ανάγκες. Συνεπώς, αν οι αποδόσεις αυξηθούν υπερβολικά μπορεί να περιμένει την επόμενη υποχώρηση των αποδόσεων για να δανειστεί, καλύπτοντας στο μεταξύ ένα μέρος των αναγκών με τα ταμειακά της διαθέσιμα. 

  Επιπλέον, έχει ως "ασπίδα" και τη δέσμευση της ΕΚΤ από τον Δεκέμβριο. Ότι δηλαδή μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο, εκτός από την επανεπένδυση σε ελληνικούς τίτλους που θα λήγουν θα μπορεί να παρεμβαίνει και σε νέους τίτλους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αγορές. 

  Δημοσιονομική προσαρμογή 

  Το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την Ευρωζώνη με βάση το άρθρο IV, τόνιζε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ταχείας δημοσιονομικής προσαρμογής ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

  Μάλιστα, ζητούσε οι χώρες αυτές να δημιουργήσουν άμεσα σχέδια για τη μείωση του χρέους τους, το οποίο αυξήθηκε οριζόντια λόγω της πανδημίας.

  Στην παρέμβαση αυτή, η Αθήνα έχει να απαντήσει προβλέψεις για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 και το 2022. Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος μέχρι και τέλος του χρόνου κατά περίπου 10 δισ. ευρώ λόγω της ανάπτυξης του προηγούμενου χρόνου η οποία μπορεί να φτάσει και το 9% ή ακόμη ψηλότερα, με βάση και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. 

  Παράλληλα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε ένα χρόνο κατά 10%-11% από το 206,3% το 2020 στο 194%-195% στο τέλος του χρόνου, έναντι του 197,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Θα καλύψει δηλαδή σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή από την αύξηση του 26%, που είχε το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Με βάση την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, για ανάπτυξη 4,5% το 2022, το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω κατά 7,5% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2023.

   

  Η πρόκληση για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης κατά των συνεπειών του κορονοϊού, χωρίς αυτά να αντικατασταθούν από ισόποσα μέτρα στήριξης κατά την ακρίβειας. Και σε αυτό το θέμα το οικονομικό επιτελείο είναι αρκετά προσεκτικό στις δηλώσεις του. Προς το παρόν παρακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού και τις πραγματικές ανάγκες, πριν οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.=

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ