Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Φεβ-2022 19:00

  Το χρονοδιάγραμμα για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

  Το χρονοδιάγραμμα για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Μήνας κλειδί θα είναι ο Μάρτιος για την ενίσχυση του πλέγματος των μέτρων κατά της ακρίβειας, πέρα από τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο για τις επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο.

  Τον επόμενο μήνα, εκτός από την τελική εικόνα για την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να αναθεωρηθεί για τέταρτη φορά στο 9%, θα έχουμε διαθέσιμο και το πλαίσιο που θα μπορεί να κινηθεί η Ελλάδα για το 2022 και για το 2023 από την Κομισιόν. Επισημοποιώντας τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την ακόμη υψηλότερη ανάπτυξη του 2021 και γνωρίζοντας επίσης και τους στόχους που θα πρέπει να πετύχει φέτος και του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών θα επιλέξει ποιο από τα μέτρα θα εφαρμόσει.

  Πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ θέλουν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν να έχουν διάρκεια ενός τριμήνου. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου αναμένεται εξάλλου μια "αυτόματη" μείωση του πληθωρισμού αφού πλέον, από το καλοκαίρι, οι υψηλές τιμές του 2022 θα συγκρίνονται πια με τις επίσης αυξημένες τιμές του 2021 και μοιραία η αύξηση των τιμών θα εμφανίζεται μικρότερη. 

  Μέχρι στιγμής, το μέτρο που έχει την μικρότερη πιθανότητα να εφαρμοστεί είναι κάποια έκτακτη μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα (ΦΠΑ, ΕΦΚ) αφού πέρα του κινδύνου η μείωση του φόρου να μην περάσει στους καταναλωτές, το δημοσιονομικό κόστος είναι τεράστιο (τα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους στα καύσιμα φτάνουν τα 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο). Σε ό,τι αφορά στη μείωση του ΦΠΑ σε ένα "καλάθι" τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, το μέτρο βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας έτσι ώστε, όποτε αποφασιστεί, να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. 

  Αν δεν προχωρήσει -λόγω κόστους- η μείωση του ΦΠΑ, υπάρχει σαν σκέψη και ένα έκτακτο επίδομα σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, μάλλον τις εορτές του Πάσχα, αν και η ιδέα δέχεται κριτική ότι πρόκειται για κάποια χρήματα που θα δοθούν μια φορά και δεν θα λύσουν το πρόβλημα. 

  Η περαιτέρω μείωση των 3 δισ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή, από τα 8,3 δισ. ευρώ με τα οποία ενισχύθηκαν περίπου 770.000 επιχειρήσεις την διετία 2020-2021, αναμένεται να εξεταστεί στην λεπτομέρεια τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Το μειονέκτημα σε αυτό το μέτρο είναι ότι είναι πολύ ακριβό και δεν αφορά τα νοικοκυριά. Από την άλλη είναι κρίσιμο για την διατήρηση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

  Με συμφωνία των θεσμών 

  Βέβαιο είναι ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί θα χρειαστεί να έχει και την συγκατάθεση των θεσμών πριν προχωρήσει. Κατά την διάρκεια της 13ης αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας. 

  Βεβαίως δεν υπήρξε ενημέρωση για τα τελικά μέτρα που θα υλοποιηθούν και πολύ περισσότερο για το κόστος τους. Πριν γίνει αυτό, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πακέτο από την ελληνική πλευρά ώστε να μπορεί να συζητηθεί και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν τα μέτρα για το 2022.

  Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αναμένεται πάντως να ενθουσιαστούν, καθώς περιμένουν από την Ελλάδα να τηρήσει χωρίς αποκλίσεις την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από το 6,5% του ΑΕΠ που έκλεισε πέρσι στο 1,4% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ