Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Φεβ-2022 16:36

  Επ. Ανταγωνισμού: Σε τρεις μήνες η απόφαση για την απόκτηση από την Delivery Hero 4 εταιρειών

  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις αγορές κατασκευής δικτύων υποδομής φυσικού αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποιεί ότι στις 31 Ιανουαρίου 2022 κινήθηκε η διαδικασία πλήρους διερεύνησης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 3959/2011, της από 1/10/2021 γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση από την εταιρεία με την επωνυμία "Delivery Hero SE" αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιρειών "Άλφα Διανομές Α.Ε.", "Inkat SA", "Delivery.gr ΙΚΕ" και "Ε-table Κρατήσεις Εστιατορίων μέσω Διαδικτύου Μονοπρόσωπη IKE".

  Η Delivery Hero SE με έδρα το Βερολίνο αποτελεί τη μητρική εταιρεία ομίλου που δραστηριοποιείται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών διαδικτυακής παραγγελίας και διανομής φαγητού σε περισσότερες από 40 χώρες. Μεταξύ των θυγατρικών της στην Ελλάδα περιλαμβάνεται η εταιρεία "Online Delivery A.E.", η οποία λειτουργεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών "efood", μέσω της οποίας οι καταναλωτές συνδέονται με εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και λοιπά τοπικά καταστήματα, καθώς και η εταιρεία "Delivery Hero Dmart Greece A.E.", η οποία λειτουργεί το διαδικτυακό κατάστημα ψιλικών "efood market". 

  Αναφορικά με τις εξαγοραζόμενες: (α) η "Άλφα Διανομές Α.Ε." δραστηριοποιείται στην αγορά της χονδρικής διανομής αγαθών σούπερ μάρκετ· (β) η Inkat SA στη χονδρική και, κυρίως, τη λιανική πώληση ειδών παντοπωλείου μέσω των καταστημάτων ψιλικών "kiosky’s"· (γ) η "Delivery.gr ΙΚΕ" λειτουργεί την πλατφόρμα "delivery.gr", η οποία παρέχει υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για παραγγελίες από εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και λοιπά τοπικά καταστήματα· και (δ) η "Ε-table Κρατήσεις Εστιατορίων μέσω Διαδικτύου Μονοπρόσωπη IKE" παρέχει υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια, μέσω της υπηρεσίας "e-table".   

  Επί τη βάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) εκτιμά ότι η νέα οντότητα θα κατέχει ιδιαιτέρως σημαντική θέση στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού, καθώς και στις επιμέρους αγορές επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση καταναλωτικών προϊόντων (προϊόντων σούπερ μάρκετ, αφενός, και προϊόντων παντοπωλείου και εξειδικευμένων καταστημάτων τοπικού χαρακτήρα, αφετέρου). Για τον λόγο αυτό, στο στάδιο αυτό εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς στις ενδεχόμενες οριζόντιες επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς στις εν λόγω σχετικές αγορές.  

  Περαιτέρω, από την προκαταρκτική έρευνα της ΕΑ, σοβαρές αμφιβολίες εγείρονται ως προς ενδεχόμενες συσπειρωτικές επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς από το συνδυασμό των σημαντικών δραστηριοτήτων της νέας οντότητας στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών κρατήσεων σε εστιατόρια μέσω της πλατφόρμας e-table, και στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού.

  Κατά τη διαδικασία πλήρους διερεύνησης, η ΕΑ θα εξετάσει εάν επιβεβαιώνονται οι αμφιβολίες της ως προς το συμβατό της συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά. Η απόφαση της ΕΑ επί της συγκέντρωσης θα εκδοθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία κίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης. Η κίνηση της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ