Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Ιαν-2022 19:00

  Υψηλότερο πληθωρισμό για τον Ιανουάριο περιμένει το ΥΠΟΙΚ

  Ισόβια μηνιαία τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Όχι το "αν" αλλά το "πόσο" υψηλότερα θα φτάσει η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο και κυρίως στα τρόφιμα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης περιμένει να δει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επανακαθορίσει τη στρατηγική του για την ανάσχεση της ακρίβειας.

  Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων, σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα παρά τις έντονες διακυμάνσεις το τελευταίο 20ήμερο, ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι τιμές του ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα είναι υψηλότερες αφού το κόστος καυσίμου για την παραγωγή του ήταν σε ιστορικά υψηλά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε νέο ράλι από τις αρχές του χρόνου, φτάνοντας τα 90 δολάρια το βαρέλι. Όλα αυτά, χωρίς οι αγορές να έχουν αποτυπώσει πλήρως στις τιμές την αβεβαιότητα από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας.

  Το υπουργείο Ενέργειας έχει κάνει ήδη την κίνηση της αύξησης των επιδοτήσεων κατά 400 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας για τον Ιανουάριο μέρος των αυξήσεων στα νοικοκυριά αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το αν ηλεκτροδοτούνται από δίκτυο χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής τάσης. 

  Με την κάλυψη για πρώτη φορά των αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο του συνόλου των επιχειρήσεων, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας βάζουν διπλό στοίχημα. Εκτός από την περιστολή του κόστους παραγωγής σε λογικά επίπεδα, επιχειρούν να θέσουν σε κάποιο έλεγχο τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, στη λιανική πώληση. Τούτο, με δεδομένο ότι ο Ιανουάριος ήταν προγραμματισμένο να είναι ένας μήνας υψηλών ανατιμήσεων για όλα τα είδη και κυρίως τα τρόφιμα. 

  Παρακολουθώντας την πορεία των τιμών, το ΥΠΟΙΚ από την αρχή του χρόνου γνωρίζει ότι οι τιμοκατάλογοι της χονδρικής αλλάζουν τον Ιανουάριο τόσο για τα μικρά καταστήματα όσο και για τις αλυσίδες τροφίμων. Οι αυξήσεις αναμένεται να έχουν ενσωματώσει και το αυξημένο κόστος παραγωγής από τις τιμές ενέργειας και θα κυμαίνονται ανάλογα με το είδος από το 5% έως και το 20% Συνεπώς, οι μεγάλες αλυσίδες θα κληθούν να διαχειριστούν δύο αυξήσεις: Την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη δική τους λειτουργία και παράλληλα, τις αυξημένες τιμές από τους προμηθευτές τους.

  Με την κάλυψη ενός μέρους από τις ανατιμήσεις της ενέργειας και τις άτυπες "συμφωνίες κυρίων" που έχουν προηγηθεί, υπάρχει από το οικονομικό επιτελείο η προσδοκία ότι οι αυξήσεις στο ράφι, ειδικά στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, θα είναι περισσότερο "λογικές".

  Σοβαρό το κοινωνικό πρόβλημα 

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 3% το 2022, πριν αποκλιμακωθεί κάτω από 2% το 2023. Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί φέτος κοντά στο 1%. 

  Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς να υπολογίζονται τα καύσιμα και τα εποχικά είδη, θα παραμείνει στα όρια του 2% και για το 2022. Με αυτά τα δεδομένα, η επίδραση του υψηλού πληθωρισμού στα βασικά μεγέθη της οικονομίας, δεν αναμένεται να είναι σημαντική 

  Ωστόσο, η ανησυχία εντοπίζεται στο κοινωνικό πρόβλημα καθώς μετά από περίπου 10 χρόνια αρνητικού πληθωρισμού, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν με σχεδόν τα ίδια εισοδήματα ένα πολύ υψηλότερο κόστος ζωής 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ