Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 08:03
Τι δείχνει το επιτόκιο του τελευταίου ελληνικού ομολόγου

Του Τάσου Δασόπουλου
Καλύτερα από πολλές άλλες χώρες με επενδυτική βαθμίδα, που δοκίμασαν από την αρχή του χρόνου την τύχη τους στις αγορές, τα πήγε η Ελλάδα με τη χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου με το επιτόκιο του 1,84% της έκδοσης να επιβεβαιώνει ότι έχουμε μπει σε κύκλο ανόδου των αποδόσεων.
Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Αυστρία και Βέλγιο, που αναζήτησαν κεφάλαια από τις αγορές τις πρώτες ημέρες του 2022, πλήρωσαν "τίμημα". Για την Ελλάδα το τίμημα ήταν επιτόκιο αυξημένο 1%, στο επιτόκιο σε σύγκριση με αυτή της προηγούμενης έκδοσης για το 10ετές ομόλογο που δημοπράτησε χθες.
Η χθεσινή έκδοση διαμόρφωσε επιτόκιο 1,84%, έναντι 0,81% της έκδοσης του 10ετούς τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, δεν είναι πολύ υψηλότερη από το 1,57% της έκδοση του Ιουνίου του 2020, και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το 3,9% της έκδοσης 10ετούς ομολόγου τον Μάρτιο του 2019.
Η οριζόντια αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη, είναι συνέπεια των "σύννεφων" που συγκεντρώνονται και απειλούν να φέρουν την "τέλεια καταιγίδα" στις αγορές. Ήδη, η άνοδος του πληθωρισμού, προεξοφλείται από τις αγορές ως το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, από τις Κεντρικές τράπεζες και την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
Μάλιστα η FED μπορεί να κάνει άμεσα την κίνηση της, ενώ η ΕΚΤ, παρότι διαβεβαιώνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι ακόμη μακριά, πιέζεται από την συνεχή άνοδο του πληθωρισμού. Σύντομα θα αρχίσει να πιέζεται περισσότερο και από τις αυξήσεις των επιτοκίων της FED αλλά και τις αγορές.
Ειδικά για την Ευρωζώνη, την αβεβαιότητα αυξάνουν ακόμη περισσότερο οι εκλογικές αναμετρήσεις στις επίσης υπερχρεωμένες Ιταλία και Πορτογαλία τις αμέσως επόμενες μέρες. Τον Απρίλιο, έρχονται και οι εκλογές την Προεδρεύουσα της ΕΕ Γαλλίας.
Με αυτά τα δεδομένα , το κλίμα θα παραμείνει τεταμένο και τους επόμενους μήνες και τα κρατικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα ζήσουν μια σταθερή άνοδο των αποδόσεων τους. Από τις αυξήσεις, δεν θα εξαιρεθεί και η Ελλάδα, η οποία όμως συμβαδίζει με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ σαν να είχε από τώρα την επενδυτική βαθμίδα. Ως γνωστό, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και πλέον, με την αλλαγή των συνθηκών κανείς δεν είναι βέβαιος και πότε θα συμβεί.
Μπορεί στο επιτόκιο η έκδοση του 10ετούς να ακολούθησε την τάση των υπολοίπων Ευρωομολόγων Διατήρησε όμως, τα ποιοτικά στοιχεία που έχει καταφέρει στις εκδόσεις , των δυόμιση τελευταίων ετών.
Ειδικότερα στην χθεσινή έκδοση, το 87,2% των αγοραστών ήταν θεσμικοί επενδυτές. Το ποσοστό των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (Hedge Funds) έμεινε χαμηλά, στο 12,8% του συνόλου της έκδοσης Σχεδόν το μισό (48,3%) των 3 δισ. ευρώ που άντλησε το δημόσιο πήγε σε διαχειριστές κεφαλαίων. Περίπου 900 εκατ. ευρώ (ποσοστό 29,8%) πήγε σε τράπεζες και το 7,3% σε ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Σχετικά με την προέλευση των επενδυτών, το 15,5% των επενδυτών ήταν από την Ελλάδα και το 84,5% από το εξωτερικό. Το 17,1% ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το 13,3% από Γαλλία, το 9,1% από Ιταλία, το 7,8% από τις ΗΠΑ, το 7,2% από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, το 8% από τις Βόρειες χώρες το 7,2% από Ισπανία και Πορτογαλία και 4,4% από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η έκδοση συγκέντρωσε συνολικά 179 προσφορές ύψους 30 δισ. ενώ το ετήσιο κουπόνι στο 1,75% .