Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 15:58

  Χρ. Σταϊκούρας μετά το Ecofin: Mέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί - Απαιτείται ταυτόχρονα συνετή δημοσιονομική πολιτική

  Χρ. Σταϊκούρας μετά το Ecofin: Mέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί - Απαιτείται ταυτόχρονα συνετή δημοσιονομική πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων είναι η στρατηγική που απαιτείται για την Ελλάδα, εν μέσω των προκλήσεων της πανδημίας και του διδύμου υψηλού πληθωρισμού - ενεργειακής κρίσης, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

  Στη δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται και στις προκλήσεις που αφορούν το σύνολο της ΕΕ, εν μέσω νέας κλιμάκωσης της πανδημίας, λόγω της μετάλλαξης Όμικρόν.

  Αναλυτικά, ο υπ. Οικονομικών αναφέρει:

  "Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Eurogroup, χθες, και του Ecofin, σήμερα, αναγνωρίστηκε η ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

  Αυτό εδράζεται στα ισχυρά πακέτα στήριξης, τα οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συναποφασίσαμε, καθώς και στον συντονισμό της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική.

  Όμως, υπάρχουν προκλήσεις.
  Προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

  Προκλήσεις που απορρέουν από τη μετάλλαξη "Όμικρον” και την υγειονομική κρίση, αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό.

  Πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα, δυσμενή, χαρακτηριστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται, κατά 50% τουλάχιστον, από την ενεργειακή κρίση.

  Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα, έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης.

  Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

  Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά και έχει πολύ θετικές προοπτικές.

  Ανακάμψαμε ισχυρά, μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα "κόκκινα” δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα.

  Κι όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς, από όλους τους συναδέλφους.

  Και η Ελλάδα όμως, αντιμετωπίζει προκλήσεις.

  Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

  Έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει, όπως φαίνεται, υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ