Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Ιαν-2022 08:00

  Νέα μέτρα για την ακρίβεια εξετάζει το Μαξίμου

  Νέα μέτρα για την ακρίβεια εξετάζει το Μαξίμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Κλείνοντας για ακόμα μία φορά με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη (έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο, ανέφερε), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να χαράσσει το πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης στον ορίζοντα της χώρας. Αυτής του πανδημικού ιού και της ακρίβειας.

  Κι αν στο μέτωπο της COVID-19 οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και ειδικών τείνουν προς το αισιόδοξο σενάριο της αποκλιμάκωσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το μέτωπο των ανατιμήσεων και της ενέργειας ζητεί, εξακολουθητικά, όχι μόνο παρεμβάσεις, αλλά και μέτρα στήριξης, καθώς πλήττει ευθέως τον προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. "Δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται στις δημόσιες τοποθετήσεις, με την κλιμάκωση των ενεργειών θωράκισης των πολιτών, και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, να πηγαίνει βήμα-βήμα. Η ακρίβεια, όπως είναι αναμενόμενο, θα αποτελέσει το μέγιστο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο χρονικό διάστημα, θα κρίνει, σε υψηλό ποσοστό, το... DNA της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία νέων κινήσεων.

  Ο ορίζοντας της 1ης Μαΐου

  Με τη διάρκεια του σφοδρού κύματος της ακρίβειας να αποτελεί τον άγνωστο "Χ" της εξίσωσης και να μετατρέπεται σε οριζόντιο πρόβλημα που αγγίζει κάθε οικογένεια, που... ανοίγει πλέον φουσκωμένους λογαριασμούς, ο πρωθυπουργός "πυροδότησε" νωρίτερα την εκπεφρασμένη θέση του για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Η νέα αύξηση θα... τρέξει από την 1η Μαΐου, με τον κ. Μητσοτάκη να τη χαρακτηρίζει ακόμα πιο σημαντική από το 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από την πρώτη ημέρα του έτους. "Αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό. Τονίζω το συντομότερο δυνατό, επειδή υπάρχει μια νομοθετημένη ευρωπαϊκή διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία χρειάζεται δύο με τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί. Αυτό το οποίο μπορώ επίσης να πω είναι ότι εκτιμώ πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

  Η διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει άμεσα από το υπουργείο Εργασίας. Και στο... τέλος της πορείας η κυβέρνηση ευελπιστεί να... στρώσει ακόμα ένα χαλί αποσυμπίεσης στους κραδασμούς των ανατιμήσεων. Κι αυτό γιατί οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι περίπου 650.000. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Με την αύξηση επηρεάζεται, αντίστοιχα, το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και μία σειρά από επιδόματα, όπως αυτό της μητρότητας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια κίνηση άκρως εστιασμένη σε κοινωνικές ομάδες που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και, όπως είναι αναμενόμενο, υφίστανται πιο έντονα στην καθημερινότητά τους τις επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού.

  Και έτερες κινήσεις στήριξης

  Με τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και το "πακέτο" για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών στο μέτωπο της ενέργειας, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να... χτίσει ένα οικοδόμημα διαχείρισης της πίεσης. Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει την... πόρτα ανοιχτή όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε φόρους. "Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωσή του... Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμη εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας... Το 80% των μειώσεων φόρων, για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί, έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι, το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  Πέραν αυτών, η κυβέρνηση ενεργοποιεί το επόμενο στάδιο στήριξης σε εστίαση και διασκέδαση. Στους κλάδους, δηλαδή, οι οποίοι έχουν τεθεί εκ νέου σε περιδίνηση, ελέω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ πριν από την Πρωτοχρονιά για την αναχαίτιση του στελέχους Όμικρον. Η επέκταση των προσωρινών αναστολών εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι τις 31 Ιανουαρίου δείχνει ότι οι περιορισμοί, που ήδη έχουν λάβει παράταση μίας εβδομάδας, θα... τραβήξουν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ πρώτος στόχος, όπως επισημαίνουν στελέχη, είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. "Εδώ είμαστε, για να παρεμβαίνουμε όποτε και όπως χρειάζεται. Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν. Δεν αφήσαμε ποτέ κανέναν μόνο του. Το ίδιο θα γίνει και τώρα", σχολιάζουν παράγοντες.

  "Θα εξαντλήσουμε την τετραετία"

  Το διπλό πρωθυπουργικό "όχι" σε πρόωρες εκλογές και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ειπώθηκε σε ένα momentum κατά το οποίο οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό και οι συνεχείς παρεμβάσεις στήριξης θα μπορούσαν να... διαβαστούν από ορισμένους ως τροχιοδεικτικά κάλπης.

  "Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία", είναι η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνει συνεχώς την οδό της παραγωγής έργου και της προώθησης μεταρρυθμίσεων.

  Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πάντως, δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα φαινόμενα... πολυγλωσσίας, τα οποία αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα με δημόσιες διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών για κρίσιμα θέματα. Όπως η πανδημία και η ακρίβεια. Αν μη τι άλλο, η εικόνα αυτή όχι μόνο δημιουργεί σύγχυση στην κοινή γνώμη, αλλά μετατρέπεται σε πεδίο κριτικής από την αντιπολίτευση, προκαλώντας... ρωγμές στο προφίλ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί δυσφορία για τα φαινόμενα, που... θολώνουν την ενιαία γραμμή. "Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται διά του κυβερνητικού εκπροσώπου", διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης... κρούοντας καμπανάκια. Ή, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, "λίγα λόγια και πολλή δουλειά".

  Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ