Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιαν-2022 20:00

  Νέο ανάχωμα στην ακρίβεια αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών

  Νέο ανάχωμα στην ακρίβεια αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Εν αναμονή των μεγάλων αυξήσεων που εμφανίζονται σταδιακά σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες του λεγόμενου "καλαθιού της νοικοκυράς", το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να στήσει νέα "αναχώματα", ώστε το κύμα της ακρίβειας να είναι λιγότερο επώδυνο για τα νοικοκυριά. 

  Η πρώτη κίνηση έγινε με το πακέτο των επιδοτήσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Ιανουάριο, το οποίο περιέλαβε αυτήν τη φορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαία η υπενθύμιση του Πρωθυπουργού, κατά την εξαγγελία του συγκεκριμένου μέτρου, προς τις επιχειρήσεις ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο δίνονται οι επιδοτήσεις είναι οι επιχειρήσεις να μην περάσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων που υπέστη το κόστος παραγωγής τους στις τελικές τιμές προς τον καταναλωτή.

  Φαίνεται ότι η παρέμβαση δεν έγινε τυχαία και βρήκε ανταπόκριση και από την πλευρά των επιχειρήσεων. Εκπρόσωποι από διαφορετικούς κλάδους αναγνωρίζουν ότι με τις επιδοτήσεις θα καλυφθεί (ανάλογα με το είδος της επιχείρησης) από το 35% έως και το 50% των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων για τον Ιανουάριο. 

  Ωστόσο, αυτό δεν καθησυχάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιμένει μεταχρονολογημένα μεγάλες αυξήσεις λόγω των ανατιμήσεων των καυσίμων, των πρώτων υλών και του μεγάλου μεταφορικού κόστους, που θα αρχίσουν να καταγράφονται με ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο και μετά. 

  Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης, χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν φορολογικές παρεμβάσεις ώστε να απορροφηθεί μέρος των ανατιμήσεων που αναμένονται, σε βασικά είδη και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε ως επικείμενη παρέμβαση στην κατεύθυνση της προσωρινής μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες τέθηκε το ερώτημα απαντούσαν λακωνικά ότι "δεν έχει ληφθεί καμμία απόφαση". Ξεκαθάριζαν, πάντως, ότι δεν εξετάζεται παρέμβαση στην κατεύθυνση της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς κάτι τέτοιο θα ωφελούσε ελάχιστα και θα οδηγούσε σε αύξηση του λαθρεμπορίου στα σημερινά επίπεδα τιμών. 

  Και οι παρεμβάσεις στον ΦΠΑ, όμως, είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, αφού θα είναι δύσκολο να διαμορφωθεί το "καλάθι" των προϊόντων και των υπηρεσιών όπου θα μειωθεί ο ΦΠΑ. Επιπλέον, λόγω της επίπτωσης που θα έχουν στα δημόσια έσοδα, σε μια κρίσιμη δημοσιονομικά χρονιά όπως το 2022, θα πρέπει να πάρουν πρώτα την έγκριση των θεσμών. Οι τελικές συναντήσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 25 του μήνα. Συνεπώς, οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος του μήνα.

  Στενά τα δημοσιονομικά περιθώρια 

  Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επαναλαμβάνουν ότι τα περιθώρια είναι στενά, καθώς μαζί με τα νέα μέτρα για την ακρίβεια θα έχουμε προς το τέλος του μήνα και άλλα δύο πακέτα μέτρων, με δημοσιονομικό κόστος. 

  Το ένα θα αφορά άμεσες ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις της εστίασης, της διασκέδασης και του πολιτισμού, οι οποίες πλήττονται αυτόν τον καιρό λόγω της πανδημίας, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί από το αποθεματικό Covid του προϋπολογισμού. Παράλληλα, βέβαια θα συνεχιστούν και για τον Φεβρουάριο (αλλά και αργότερα εάν χρειαστεί) οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ