Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιαν-2022 20:00

  ΥΠΟΙΚ καλεί τραπεζίτες για αύξηση των χορηγήσεων

  ΥΠΟΙΚ καλεί τραπεζίτες για αύξηση των χορηγήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου 

  Νέο γύρο συζητήσεων με τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς φορείς ξεκινά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για τη ρευστότητα στην οικονομία, με αιχμή την εξέλιξη του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή, πιθανότατα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων και επιμελητηρίων. Η συζήτηση εντάσσεται στην περιοδική ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την αύξηση των δανείων προς βιώσιμες επιχειρήσεις.

  Στόχος η δημιουργία επιπλέον 100.000 βιώσιμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επιλέξιμων για τραπεζικό δανεισμό, σε διάστημα ενός έτους, μέσω των φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις-εξαγορές, τη βελτίωση του οικονομικού προφίλ και των πιο ευέλικτων τραπεζικών κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα των επενδυτικών σχεδίων.

  Η συζήτηση ανοίγει σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρήθηκε κάμψη στην πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις από το γ’ τρίμηνο του 2021, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος προς τα νοικοκυριά παραμένει αρνητικό. Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός των τραπεζών επικεντρώνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου αναμένεται μεγάλη συμπίεση στα επιτόκια.

  Πάντως, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τη στιγμή που πιστωτική επέκταση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις παρουσίασε κόπωση, φαίνεται ότι υπήρξε μικρή άνοδος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη και παρατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η κάμψη στην πιστωτική επέκταση προέρχεται κυρίως λόγω έλλειψης ζήτησης για δανεισμό. Οι μεν μεγάλες επιχειρήσεις βρήκαν διέξοδο σε αντλήσεις κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων, εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια και τη ρευστότητα των αγορών. Μεγάλο μέρος των νέων κεφαλαίων εξόφλησε τραπεζικό δανεισμό. Οι δε μικρότερες επιχειρήσεις ενίσχυσαν τα ταμειακά τους διαθέσιμα με τον τζίρο, μετά το άνοιγμα της οικονομίας, ενώ σημαντικά συνέβαλε το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

   

   

   

   

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, αφού κατέγραψε διψήφια ποσοστά στις αρχές του 2021, στη συνέχεια επιβραδύνθηκε και κατά το γ' τρίμηνο του έτους επανήλθε σχεδόν, και έκτοτε παρέμεινε, στα χαμηλότερα επίπεδα που είχε αμέσως πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι τραπεζικές πιστώσεις προς τα νοικοκυριά συνέχισαν να συρρικνώνονται με σχεδόν σταθερό ετήσιο ρυθμό τους πρώτους δέκα μήνες του 2021.

  Tο δεκάμηνο του 2021 η μέση μηνιαία καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις ήταν μόλις 53 εκατ. ευρώ, έναντι 558 εκατ. ευρώ το 2020 (Ιαν.- Δεκ.). Η μέση μηνιαία ακαθάριστη ροή τραπεζικών δανείων τακτής λήξης προς τις ΜΧΕ το διάστημα αυτό ανήλθε σε 0,8 δισεκ. ευρώ, περίπου τα 3/5 εκείνης του 2020 (1,35 δισεκ. ευρώ, Ιαν.-Δεκ.) − αλλά πάντως υψηλότερη έναντι της ροής του 2019. Επίσης, το μέσο μηνιαίο υπόλοιπο της τραπεζικής χρηματοδότησης χωρίς καθορισμένη διάρκεια (γραμμές πίστωσης και άλλες διευκολύνσεις) προς τις ΜΧΕ μειώθηκε το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 έναντι του 2020 (Ιαν.-Δεκ.) κατά 16,1%.

  Η σημαντική επιβράδυνση κατά το 2021 του ετήσιου ρυθμού ανόδου των δανείων που χορήγησαν τα πιστωτικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που δεν υποδηλώνουν όλοι απαραίτητα κάποια αρνητική εξέλιξη, σύμφωνα με την ΤτΕ. Άλλωστε, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις είχε φτάσει πλέον σε ιστορικά υψηλούς ετήσιους ρυθμούς χάρη στην υιοθέτηση των μέτρων ενίσχυσης των πιστώσεων. Η λήξη της αναστολής των πληρωμών χρεολυσίων μετά το Δεκέμβριο έπαψε να επιδρά θετικά στις καθαρές ροές πιστώσεων. 

  Επιπλέον, η επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης της επιχειρηματικής πίστης αντικατοπτρίζει το μετριασμό της ζήτησης τραπεζικής χρηματοδότησης εκ μέρους των επιχειρήσεων. Γενικότερα, η περιορισμένη προσφυγή των επιχειρήσεων στις τράπεζες ήταν αποτέλεσμα της ανάκαμψης των εταιρικών κερδών τους τελευταίους μήνες, καθώς η οικονομία ανέκαμπτε. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις είχαν δημιουργήσει αποθέματα ρευστότητας ήδη από το 2020, στη διάρκεια του οποίου άντλησαν επιπλέον δανειακούς πόρους από τις τράπεζες για λόγους πρόνοιας έναντι μελλοντικών αναγκών: αρχικά μέσω των υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης και στη συνέχεια κυρίως μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Η επιστρεπτέα προκαταβολή και η αναστολή δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και συμβάσεων εργασίας με κρατική αποζημίωση, επίσης συνετέλεσαν σε αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων των επιχειρήσεων και αντιστοίχως των τραπεζικών καταθέσεών τους.

  Ειδικότερα, το οικονομικό μέτρο της "επιστρεπτέας προκαταβολής” ενίσχυσε τις επιχειρήσεις από την αρχή της πανδημίας έως το μήνα λήξης του (Απρίλιο του 2021) με συνολικά 8,3 δισεκ. ευρώ. Εξάλλου, οι ανάγκες των επιχειρήσεων για χρηματοδότηση καλύφθηκαν και από τις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις το 2020 –αν και χαμηλότερου ύψους από ό,τι το 2019 – και κυρίως το 2021 με εκδόσεις μεγαλύτερου ύψους έναντι και του 2019. Επίσης, οι επιχειρήσεις απορρόφησαν αξιοσημείωτους χρηματοδοτικούς πόρους από τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), είτε απευθείας είτε (στην περίπτωση του εν λόγω Ομίλου) με τη μεσολάβηση των εγχώριων εμπορικών τραπεζών. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ