Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Ιαν-2022 08:04

  Μητρώο διαδικασιών στο Δημόσιο: "Καμπάνες" στις υπηρεσίες όταν καθυστερούν

  Μητρώο διαδικασιών στο Δημόσιο: 'Καμπάνες' στις υπηρεσίες όταν καθυστερούν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Τάξη στις δαιδαλώδεις διαδικασίες των υπηρεσιών του Δημοσίου επιχειρεί να βάλει το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο μάλιστα θα έχει και δεσμευτικό χαρακτήρα, με τους Δημόσιους λειτουργούς που δεν το ακολουθούν να αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις.

  To Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβάνει τη λεπτομερή προβολή των φυσικών και ψηφιακών διοικητικών διαδικασιών των Δημόσιων φορέων και υπηρεσιών.
   
  Το έργο του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών (ΕΜΔ), εκτός από την πλατφόρμα διαχείρισης των διαδικασιών που θα διαλειτουργεί με τη Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr) και το eΚΕΠ για τον κατάλογο υπηρεσιών, περιλαμβάνει τη διαλειτουργικότητα με το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) καθώς και την υποστήριξη όλων των φορέων του δημοσίου για την καταχώρηση και συντήρηση των διαδικασιών τους.

  Σκοπός είναι πέρα από τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης διαδικασιών και μηχανισμού διαρκούς επικαιροποίησής τους, το έργο να διευκολύνει την απλούστευση των διαδικασιών μέσα από τον εντοπισμό και την κατάργηση ή μείωση των απαιτούμενων βημάτων ή/και δικαιολογητικών.

  Πρακτικά, με το εργαλείο αυτό ο πολίτης θα μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει τις διαδικασίες που απαιτεί η συναλλαγή του με το Δημόσιο, χωρίς να είναι έρμαιο φαινομένων αυθαιρεσίας ή περιττής γραφειοκρατίας από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία.

  Στο ειδικό Μητρώο θα καταγράφονται τουλάχιστον:

  - το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία και τα επιμέρους στάδια αυτής,

  - οι αρμόδιες υπηρεσίες διεκπεραίωσης της διαδικασίας και των επιμέρους σταδίων αυτής,

  - τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ή των επιμέρους σταδίων αυτής,

  - το διάγραμμα ροής της διαδικασίας και των βημάτων αυτής, σύμφωνα με τυποποιημένη μεθοδολογία διαγράμματος,

  - οι εκτιμώμενοι χρόνοι ανά βήμα της διαδικασίας και

  - το κόστος παραβόλων ή άλλων τελών.

  Μάλιστα, οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που θα αναγράφονται στο Μητρώο δεν θα έχουν απλά ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά θα είναι και δεσμευτικές για όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου.

  Αν μετά από καταγγελία ή τυχαίο έλεγχο διαπιστωθεί παράλειψη καταχώρισης κάποιας διαδικασίας ή απόκλιση εφαρμογής καταχωρημένης διαδικασίας, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα για να ξεκινήσει η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία κατά των αρμόδιων δημοσίων λειτουργών. 

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ