Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 08:36

  ΔΕΠΑ: "Ευνοϊκή για τη χώρα μας" συμφωνία με την Gazprom για το φυσικό αέριο

  Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) 08.10.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:11

  Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες  οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρώτη.

  Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026,  εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

  Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία της συμφωνίας προβλέπουν:

  - Για το 2022 η τιμή του φυσικού αερίου συνδέεται κατά 80% με τις χρηματιστηριακές τιμές TTF και κατά 20% με την τιμή του αργού, αντί αρχικής απαίτησης της Gazprom για 100% τιμολόγηση TTF.

  - Για το 2023 η φόρμουλα τιμολόγησης θα διαμορφωθεί στο 85% TTF και στο 15% θα είναι oil indexed

  - Οι ποσότητες του συμβολαίου παραμένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης μέχρι και το 2026 στα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

  Με την υπογραφή της νέας σύμβασης με τη Gazprom ισχυροποιείται η θέση της ΔΕΠΑ καθώς θα αποκτά πρόσβαση σε σημαντικές ποσότητες αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές κάτω από τις τρέχουσες τιμές που επικρατούν στην αγορά. Παράλληλα με τη νέα σύμβαση η ΔΕΠΑ διατηρεί τη δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών, ενώ αναμένεται να ανοίξει το θέμα για την παροχή ανταγωνιστικών τιμών αερίου στη βιομηχανία, με αντίστοιχα μέτρα στήριξης.

  Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της σύμβασης ΔΕΠA Gazprom είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Ρωσία, όταν και συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν. Είχαν προηγηθεί επαφές με τη ρωσική εταιρεία σε τεχνοκρατικό επίπεδο με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαρά αλλά και σε πολιτικό επίπεδο καθώς ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Gazprom Alexei Miller. 

  Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

  Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: "Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά".

  Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: "Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ