Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Ιαν-2022 12:00

  Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο των επενδυτικών τραπεζών

  Τι δείχνουν τα τριετή πλάνα των ελληνικών τραπεζών που κατέθεσαν στην ΕΒΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Οι τάσεις δείχνουν επενδυτικές ευκαιρίες εκεί όπου θα υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στις μεταφορές και στη δημιουργία αποθεμάτων. Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει εκεί όπου υπάρχει ζήτηση, για παράδειγμα στα logistics και στις μεταφορές. Αλλά τα υλικά, οι κατασκευές και όλη η επιχειρηματική και παραγωγική δομή θα ακολουθεί τα κριτήρια ESG.

  Με πιο απλά λόγια, δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες εκεί όπου σήμερα υπάρχουν προβλήματα. Άρα, ευκαιρία εντοπίζεται στα υλικά και στα εργοστάσια και στις υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις αυτές, όπως και οι πράσινοι (ESG) τρόποι χρηματοδότησης.

  Παράλληλα, αναδεικνύεται ο τομέας της υγείας. Πρόκειται για μια ευρεία γκάμα εναλλακτικών, που μπορεί να ξεκινά από μετοχές φαρμακοβιομηχανιών μέχρι μικρών και καινοτόμων επιχειρήσεων γενε-τικής κ.ά.

  Επιτόκια

  Δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάκαμψης, ΕΚΤ και Fed είναι πιθανό να μειώσουν περαιτέρω τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, με τη Fed να κινείται πιο γρήγορα (όπως, εξάλλου, έχει ήδη ανακοινώσει από τον Νοέμβριο του 2021). Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει μέχρι σήμερα ότι δεν διαφαίνεται πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων. Επίσης, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να ξεκινήσει σταδιακή αύξηση επιτοκίων από τα τέλη του 2022, ενώ η ΕΚΤ μάλλον θα ακολουθήσει τη δέσμευσή της και θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Οι εκτιμήσεις αυτές της αγοράς επηρεάζουν και την πορεία της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ. Όμως η συναλλαγματική σκακιέρα γίνεται πιο περίπλοκη με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αντιμετωπίζει πιο επίμονο πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να περιμένουν οι αγορές τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, με την πρώτη στην αρχή του χρόνου ή στα τέλη του τρέχοντος. Στην Ιαπωνία και την Ελβετία δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων. Αντίθετα, σε αναδυόμενες οικονομίες, η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται πιο πιθανή λόγω υπερθέρμανσης της οικονομίας από τη ζήτηση της Δύσης, κυρίως στο β’ εξάμηνο του 2022.

  Ομόλογα

  Τα κρατικά ομόλογα αναμένεται να προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις το 2022. Καθώς ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική παραμένουν πεδία ρευστά, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες προτιμούν ομόλογα της Ευρωζώνης που συνδέονται με τον πληθωρισμό ή με senior loans, λόγω των κυμαινόμενων επιτοκίων τους.

  Μετοχές

  Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι πιστεύουν ότι τα χρηματιστήρια γενικώς θα προσφέρουν κέρδη το 2022, καθώς πολλοί κλάδοι έχουν υποαποδώσει λόγω της πανδημίας αλλά και της αβεβαιότητας που έχει ακολουθήσει. Γενικά, οι αποδόσεις των μετοχών θα συνδεθούν κυρίως με τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

  Συνάλλαγμα

  Το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί από την περιοριστική πολιτική της Fed, δηλαδή από την έναρξη του tapering και τις αυξήσεις επιτοκίων, απορροφώντας πληθωρισμό και προσελκύοντας κεφάλαια από την Ευρωζώνη (ευρώ), το ελβετικό φράγκο και το γεν. Οι μετακινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (εισροή κεφαλαίων), δεν θα αφήσουν το ευρώ να αποδυναμωθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου το 2022. Αρχικά ίσως υπάρξει υποχώρηση του ευρώ, αλλά στη συνέχεια θα ανακάμψει από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη.

  Εμπορεύματα

  Η ζήτηση στους κυκλικούς τομείς αναμένεται ισχυρή, με την προϋπόθεση ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιλυθούν. Οι αγορές ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσουν διακυμάνσεις, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, οι οποίες στη συνέχεια θα περιοριστούν κατά τη διάρκεια του 2022. Οι τιμές του άνθρακα θα δοκιμαστούν από την πράσινη μετάβαση, ενώ ο χρυσός μπορεί να δεχτεί πιέσεις από την "κανονικοποίηση" της νομισματικής πολιτικής και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

  Αγορά ακινήτων

  Το real estate υπόσχεται μονοψήφιες αποδόσεις, λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και της συνεχιζόμενης ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον αναμένεται στα logistics και σε άλλους χώρους που αναδείχθηκαν από τις καταναλωτικές συνήθειες της πανδημίας.

  Τι μπορεί να πάει στραβά τους επόμενους 12 μήνες

  Οι προβλέψεις και οι διαφαινόμενες επενδυτικές ευκαιρίες μπορούν να ανατραπούν από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όπως:

  - Διατήρηση των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού, με τις τιμές ενέργειας να εκτινάσσονται και τις υψηλές μισθολογικές αυξήσεις να περνούν στους καταναλωτές, περιορίζοντας τη ζήτηση.

  - Υπεραντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό με επιθετικές περιοριστικές κινήσεις στη νομισματική πολιτική.

  - Αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο στην Κίνα για την αγορά ακινήτων, που θα ροκανίσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ίδιας και των κύριων εμπορικών της εταίρων.

  - Η πανδημία της COVID αναζωπυρώνεται με νέες μεταλλάξεις και με ενδείξεις ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σε αυτές, επιφέροντας περιοριστικά μέτρα.

  - Εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο.

  - Ζητήματα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να επηρεάσουν τις προμήθειες πετρελαίου και τις τιμές.

  Σε τέτοιες συνθήκες, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους "αμυντικές επενδύσεις", όπως σε τομείς της υγείας, σε μακροπρόθεσμα ομόλογα και στο δολάριο.

  Κυριαρχία των ΕSG κριτηρίων στις αγορές

  Οι επενδυτικές λύσεις καθορίζονται και από τις τάσεις που επικρατούν σε κάθε περίοδο. Μία από αυτές, η οποία αναμένεται πιο εμφανής στην Ευρω-ζώνη, σχετίζεται με τα κριτήρια ESG, και κυρίως με την πράσινη μετάβαση. Οι επενδυτικοί οίκοι περιμένουν μεγάλες εκδόσεις κρατικών και εταιρικών "πράσινων" ομολόγων και ιδιαίτερη επενδυτική ζήτηση. Επίσης, τα κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση) δεν σημαίνουν μόνο πράσινα ομόλογα. Σημαίνουν και πράσινες επενδύσεις, όπως, για παράδειγμα, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, συνδέονται και με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

  Ο τελευταίος, μάλιστα, αναμένεται να εντατικοποιηθεί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, το 2022, καθώς προηγούνται οι ΗΠΑ.

  Οι πράσινες επενδύσεις δεν είναι μόνο τα αιολικά πάρκα. Σχετίζονται με ευρύτερες αλλαγές

  στο επιχειρηματικό και παραγωγικό μοντέλο, που περιλαμβάνει αλλαγή υλικών, δηλαδή πρώτων υλών φιλικών στο περιβάλλον. Επίσης, περιλαμβάνουν την ανακύκλωση, την επαναχρη σιμοποίηση των υλικών, τη δημιουργία επισκευάσιμων συσκευών (μείωση απορριμμάτων) και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ