Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Ιαν-2022 08:00

  Οι δυο όψεις του μεταβατικού νέου έτους προς την κανονικότητα

  50599446
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Το 2020 ήταν το έτος της πανδημίας, όταν πάγωσαν οι οικονομίες. Το 2021 ήταν το έτος της προσαρμογής, με τις παρενέργειες των lockdown να εκδηλώνονται στο δεύτερο εξάμηνο. Οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές συνέχισαν τη στήριξη κατά την επανεκκίνηση και ταυτόχρονα δημιούργησαν ένα ήπιο προστατευτικό δίχτυ προκειμένου να ελέγξουν τις συνέπειες από την απότομη εκδήλωση της κατανάλωσης, την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στον εφοδιασμό. Με το ένα μάτι κοιτούν τον πληθωρισμό και με το άλλο την ισχυρή, αλλά εύθραυστη ανάπτυξη.

  Το 2022 αναμένεται να είναι το έτος της μετάβασης προς την κανονικότητα, ξεκινώντας από εκεί όπου την αφήσαμε το 2019. Ωστόσο η προσαρμογή του 2021 εκτιμάται ότι θα επεκταθεί μέχρι το πρώτο μισό του 2022, πριν ξεκινήσει η νέα αφετηρία και η νέα σελίδα. Μπορεί ως σημείο εκκίνησης και σύγκρισης να παραμένει το 2019, ωστόσο τα δύο χρόνια πανδημίας και προσαρμογής άφησαν το αποτύπωμά τους, δημιουργώντας νέες συνθήκες στο μακροοικονομικό περιβάλλον, που επηρεάζουν, με τη σειρά τους, τις αγορές και τις επενδυτικές επιλογές.

  Επέκταση του 2021

  Έτσι, στο πρώτο μισό του 2022 θα είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά του 2021, δηλαδή ο πληθωρισμός, οι υψηλές τιμές ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μαζί με τα προβλήματα αυτά, θα συνεχιστεί από το 2021 ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Όλα αυτά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα φθίνουν μέχρι να εξαλειφθούν, καθώς θα εισερχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο, δηλαδή την καθαυτό περίοδο της μετάβασης στην κανονικότητα.

  Καθώς το 2022 χωρίζεται σε δύο μέρη, εκείνο της ουράς από την προσαρμογή του 2021 και εκείνο της μετάβασης στην κανονικότητα, τα μακροοικονομικά μεγέθη, η νομισματική πολιτική και οι επενδυτικές ευκαιρίες θα διαφοροποιούνται. Η διαφοροποίηση αυτή και το πέρασμα από τη μία κατάσταση στην άλλη δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες και κινδύνους.

  Η παραπάνω γενική περιγραφή για τις δύο όψεις του 2022 αποτελεί κοινή άποψη των μεγάλων επενδυτικών οίκων που έχουν ήδη προετοιμάσει τις συστάσεις για τους πελάτες τους. Αν και η γενική εκτίμηση είναι αυτή που περιγράφεται, η δυσκολία ξεκινά όταν εξειδικεύονται οι προβλέψεις, κυρίως λόγω του μεταβατικού πρώτου εξαμήνου.

  Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η επένδυση σε χρυσό, που αποτελεί παραδοσιακά επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς πληθωρισμού. Εάν, λοιπόν, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, τότε μπορεί να αποτελεί επιλογή. Αν, όμως, ο πληθωρισμός αποδειχθεί παροδικός, ακόμα κι αν διαρκέσει αρκετά μέσα στο 2022, η επιλογή του χρυσού μπορεί να μην αποδειχθεί επικερδής. Διότι, στο μεταξύ, το tapering στις ΗΠΑ και η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης (νομισματικά και δημοσιονομικά) στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσουν σε ενίσχυση του δολαρίου, που θα επιφέρει πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων. Για τους λόγους αυτούς, η βασική σύσταση των μεγάλων επενδυτικών οίκων και των ελληνικών private banking παραμένει ουδέτερη για τον χρυσό και τα εμπορεύματα.

  Συνεπώς, για να εξειδικευθούν οι επενδυτικές προοπτικές, θα πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για τις αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον. Οι αλλαγές αυτές θα αποτελούν την επενδυτική πυξίδα.

  Από την προσαρμογή στην κανονικότητα

  Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η πανδημία ελέγχεται και περνάμε στη μετα-COVID εποχή, με βασικό όπλο τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, τον περιορισμό των μεταλλάξεων, των κρουσμάτων και, εντέλει, όλων των περιοριστικών μέτρων. Αυτή η μετα-COVID περίοδος δεν αποτελεί το καθαυτό χαρακτηριστικό της μετάβασης στην κανονικότητα του 2022. Αυτό που συνδέεται με τη μετάβαση στην κανονικότητα σχετίζεται με τις συνέπειες του ελέγχου της πανδημίας. Δηλαδή επιστροφή σε αποφάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που δεν σχετίζονται πλέον με την πανδημική κρίση. Όμως οι οικονομικοί και δημογραφικοί δείκτες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν.

  Ο δύσκολος δρόμος της μετάβασης

  Στο μεταβατικό στάδιο, δηλαδή από το πρώτο στο δεύτερο εξάμηνο, θα παρατηρηθούν σημαντικές ανατροπές στο ευρύτερο περιβάλλον. Η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου, η οποία θα προέρχεται κυρίως από τις ίδιες αιτίες του 2021, θα διοχετεύεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες προς τις αναδυόμενες.

   

  Ο ρόλος της Κίνας

  Στο δεύτερο εξάμηνο η τάση αυτή θα αναστραφεί, με την ανάπτυξη να κινείται από τις αναδυόμενες προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Εδώ ο μεγάλος "άγνωστος Χ" είναι η Κίνα, η οποία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, αντιμετωπίζει προβλήματα στην αγορά ακινήτων, αλλά κυρίως παρουσιάζει μείωση στο εργατικό προσωπικό. Το τελευταίο πρόβλημα φαίνεται ότι ανησυχεί και τις μεγάλες οικονομίες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

  Μετατόπιση κεφαλαίων

  Η μετάβαση αυτή θα συνοδευτεί από αλλαγή στην κατανάλωση και τη ροή κεφαλαίων, κάτι που υπονοεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

  Έτσι, από την κατανάλωση αγαθών του πρώτου εξαμήνου (σε συνέχεια του 2021) θα μετακινηθούμε στις υπηρεσίες.

  Και από τους μη κυκλικούς τομείς, όπως τα τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, στους κυκλικούς κλάδους, όπως εστιατόρια, τουρισμό, μεταφορές κ.ά. Αυτό στηρίζεται στην υπόθεση ότι η κατανάλωση που είχε περιοριστεί θα εξομαλυνθεί και οι καταθέσεις που είχαν αυξηθεί θα έχουν καταναλωθεί ή επενδυθεί σε μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία, όπως ακίνητα.

  Επομένως, με το τέλος της πανδημίας και των μέτρων αποστασιοποίησης, ο πληθυσμός θα κινηθεί στις υπηρεσίες, όπως στην εστίαση, στον τουρισμό κ.ά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ