Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Δεκ-2021 20:00

  Οι λόγοι πίσω από την αύξηση των καταθέσεων στις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

  Επιστρέφουν πλέον και μεγάλες καταθέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Ο φετινός Νοέμβριος μοιάζει πολύ με τον περσινό για τις επιχειρήσεις. Όχι, όμως, για τα νοικοκυριά. Οι καθαρές ροές στους καταθετικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, έναντι -0,6 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Τα νοικοκυριά, όχι μόνο δεν αποταμιεύσαν, αλλά πήραν από τα έτοιμα 224 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης ήταν οριακά αρνητικές (-3 εκατ. ευρώ), ενώ των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ.

  Η εικόνα συμπληρώνεται όταν δούμε την πλευρά των δανείων, όπου τον Νοέμβριο υπήρξαν καθαρές ροές χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις 437 εκατ. ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά συνεχίστηκε η αποπληρωμή δανείων που ξεπέρασε τις νέες χορηγήσεις κατά 77 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες αποπληρωμές αφορούσαν στα στεγαστικά δάνεια 118 εκατ. ευρώ, διότι στα καταναλωτικά, οι νέες χορηγήσεις ξεπέρασαν τις αποπληρωμές κατά 35 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια οφείλεται κυρίως στην αγορά αυτοκινήτου, τα νέα στεγαστικά δάνεια που αυξάνουν τις αγορές οικιακού εξοπλισμού, αλλά και για κάλυψη αναγκών όπως αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φόροι και οφειλές προς Ταμεία. Μάλιστα, έγινε χρήση των πιστωτικών καρτών για θέρμανση και φόρους, λόγω των πολλών άτοκων δόσεων.

  Έτσι, η μείωση των καταθέσεων στα νοικοκυριά εμφανίστηκε ως αύξηση στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, της κεντρικής κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων. 

   

  Στις επιχειρήσεις, το ίδιο μοτίβο είχε παρουσιαστεί τον περσινό Νοέμβριο και βασικός λόγος είναι ο τζίρος την τελευταία εβδομάδα του μήνα, λόγω Black Friday. Η κεντρική κυβέρνηση εμφανίζει μείωση καταθέσεων κατά 3 εκατ. ευρώ, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη των 328 εκατ. τον Νοέμβριο του 2020. Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν πληρωμές φόρων, ενώ συνεχίστηκαν τα μέτρα στήριξης (κατά της πανδημίας και τα νέα κατά της ακρίβειας). 

  Πιο έντονη είναι η διαφορά στις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων, όπου η καθαρή ροή φέτος ήταν 1,8 δισ. όταν πέρυσι τον Νοέμβριο ήταν αρνητική κατά 30 εκατ. ευρώ λόγω της πανδημίας και των μέτρων στήριξης.

  Ωστόσο, η πλευρά των δανείων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν αναλύουμε τις καταθέσεις. Οι καθαρές εκταμιεύσεις δανείων (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές) προς τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο έφτασαν τα 437 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσά καθαρής εκταμίευσης στο 12μηνο, το οποίο αφορούσε κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις. 

  Τα δάνεια αυτά περιλαμβάνουν και κινήσεις που αφορούσαν στην άνοδο των τιμών ενέργειας, σε αγορές αποθεμάτων εν όψει της εορταστικής περιόδου και της προετοιμασίας επενδυτικών σχεδίων. Εξάλλου είναι ενδεικτικό ότι από τα 437 εκατ. ευρώ, καθαρή χρηματοδότηση 261 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε προς τους κλάδους ηλεκτρικής ενέργειας, αερίου και ύδρευσης. Άλλες εκταμιεύσεις, στο επίπεδο των 40-45 εκατ. ευρώ αφορούσαν στους κλάδους εστίασης, ξενοδοχείων, εμπορίου και μεταποίησης.

  Συνεπώς, η καθαρή αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 2,1 δισ. ευρώ, εν μέρει οφείλεται σε καθαρές ροές από δάνεια ύψους 437 εκατ. ευρώ και από την αύξηση του τζίρου, όπως συνέβη και πέρσι. Αν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο, ο Δεκέμβριος θα είναι ακόμα καλύτερος για τις επιχειρήσεις, εφόσον ισχύσουν οι ίδιες συνθήκες με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. 

  Για τα νοικοκυριά, η πρόβλεψη είναι δύσκολη, καθώς "έσπασε” το μοτίβο της συνεχούς αύξησης. Πάντως, πέρυσι τον Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο που οφείλεται και στο δώρο Χριστουγέννων, το οποίο καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και σε άλλα επιδόματα. Βέβαια, στα νοικοκυριά φέτος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αποληρωμή στεγαστικών δανείων 118 εκατ. ευρώ, αλλά και η ζήτηση καταναλωτικών δανείων 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την καθαρή εκροή καταθέσεων 224 εκατ. ευρώ.

  Πάντως, συγκρίνοντας το 11μηνο του 2021 με εκείνο του 2020 παρατηρείται καθαρή αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 5,8 δισ. ευρώ φέτος (έναντι 6,6 δισ. ευρώ). Στις επιχειρήσεις, οι καταθέσεις αυξήθηκαν στο 11μηνο του 2021 κατά 5,5 δισ. ευρώ έναντι 7,2 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε ό,τι αφορά στα δάνεια, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις παραμένει οριακά θετική, ενώ προς τα νοικοκυριά αρνητική.

  Τέλος, τόσο ο ρυθμός αποταμίευσης όσο και εκείνος των αποπληρωμών δανείων παρουσιάζει κόπωση που είναι πιο εμφανής στα νοικοκυριά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ