Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Δεκ-2021 13:15

  Fitch: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ στηρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

  Fitch Ratings 22.01.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024 μειώνει τον κίνδυνο μιας απότομης εκτόξευσης του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα, καθώς το Πανδημικό Πρόγραμμα Έκτακτων Αγορών (PEPP) βαίνει προς το τέλος του, αναφέρει σε ανάλυσή της η Fitch Ratings.

  Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μέσω του PEPP θα σταματήσουν από τα τέλη Μαρτίου 2022, ωστόσο παρέτεινε την περίοδο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2024, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης. 

  Το PEPP υπήρξε μια σημαντική πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης για την Ελλάδα, της οποίας τα κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για άλλα προγράμματα αγορών της ΕΚΤ λόγω της μη επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησής της, τονίζει η Fitch. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα 34,9 δισεκατομμύρια ευρώ (19,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2021).

  Οι αγορές PEPP συνέβαλαν στη διατήρηση των οριακών επιτοκίων του ελληνικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε περίπου 1,3%, από πάνω από 2% τον Μάιο του 2020.

  Άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν επίσης τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, σημειώνει ο οίκος, αναφέροντας το σημαντικό απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδας, το οποίο προβλέπεται να είναι κοντά στο 18% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και το οποίο θα κάλυπτε, κατά την εκτίμησή της Fitch, την εξυπηρέτηση του χρέους για το σύνολο του 2022.

  Το ευνοϊκό προφίλ του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους σημαίνει ότι το μέσο κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό (σε απόλυτους αριθμούς και σε σχέση με χώρες ανάλογης πιστοληπτικής αξιολόγησης), ενώ και τα προγράμματα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμα.

  Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές διαχειρίστηκαν προνοητικά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Η Fitch εκτιμά ότι μια πρόσφατη άσκηση διαχείρισης υποχρεώσεων μείωσε τις υποχρεώσεις για την περίοδο 2023–2025 κατά περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ (0,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2023). Η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους είναι από τις πλέον μακρές στον κόσμο, περίπου στα 19 χρόνια. Δημοσιεύματα του Τύπου, σημειώνει ο οίκος, αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα εκκρεμή δάνειά της από το ΔΝΤ το επόμενο έτος (περίπου 1,85 δισ. ευρώ).

  Παρά τους παραπάνω παράγοντες, συνεχίζει η Fitch, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να αποτελεί αδυναμία της χώρας σε επίπεδο αξιολόγησης. Υπολογίζεται ότι το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ το 2021 έχει μειωθεί από το ανώτατο όριο του 2020 του 206,3% του ΑΕΠ στο 197,3% – εξακολουθώντας όμως να είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των κρατών τα οποία αξιολογεί παγκοσμίως η Fitch.

  Τα χαμηλότερα ελλείμματα και η σταθερή οικονομική ανάπτυξη θα στηρίξουν τη μείωση του χρέους. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,3% για το 2021 και αναμένει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, καθώς η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιταχύνει και θα αυξήσει τις πραγματικές δαπάνες, με ανάπτυξη 4,1% και 3,6% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Ο δείκτης χρέους, ωστόσο, θα παραμείνει αυξημένος, λίγο κάτω από το 188% το 2023.

  Τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί διαρθρωτικά τα τελευταία χρόνια, καταλήγει η Fitch, υποστηριζόμενo από την υγιή ανάπτυξη των καταθέσεων πελατών και την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά χρέους.

  Οι τράπεζες έχουν αυξήσει τις μη εξασφαλισμένες εκδόσεις χρέους για να ανταποκριθούν στις επερχόμενες απαιτήσεις εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους και θα είναι σε θέση να αυξήσουν την εξασφαλισμένη διατραπεζική χρηματοδότηση καθώς λήγει η χρηματοδότηση TLTRO-III, αν και - πλέον - με υψηλότερο κόστος.

  Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη ανασκόπηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (σήμερα "BB" με Σταθερές Προοπτικές) είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιανουαρίου 2022.

  Γ.Π.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ