Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 22:20

  Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

  Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χρήστου Σταϊκούρα

  Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια των σχεδόν 2,5 χρόνων της θητείας της, έχει, έμπρακτα, αποδείξει ότι – παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε μια σειρά εξωγενών δοκιμασιών και προκλήσεων στο υγειονομικό, κλιματικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό πεδίο – υπηρετεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την κεντρική προεκλογική της δέσμευση να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να επιτύχει υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

  Χάρη στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με ισχυρό φιλοαναπτυξιακό προσανατολισμό, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, στην περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας και του διεθνούς κύρους της χώρας, καθώς και χάρη στο ευρύ "δίχτυ" μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας – "δίχτυ" που ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ και είναι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και το τέταρτο παγκοσμίως, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ESM – η ελληνική οικονομία κατάφερε όχι μόνο να επιδείξει ανθεκτικότητα στις προαναφερθείσες κρίσεις, αλλά και να παρουσιάζει πλέον ισχυρή ανάκαμψη. Ανάκαμψη που υπερβαίνει τις μέχρι πρότινος, διεθνείς, εκτιμήσεις και αναμένεται να φθάσει το 6,9% εφέτος, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2022, καλύπτοντας, ήδη, πάνω από τα 2/3 των απωλειών που προκάλεσε πέρυσι στο ΑΕΠ ο Covid-19.

  Επιπλέον, μολονότι η πανδημία και οι τρέχουσες εξελίξεις στις τιμές, ιδίως στην αγορά ενέργειας, αποτελούν – παγκοσμίως – σημαντικούς παράγοντες αβεβαιότητας, Ευρωπαίοι εταίροι, θεσμοί, οίκοι αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και επενδυτές συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι η χώρα μας βρίσκεται στην αρχή μίας ανοδικής πορείας. Πορεία με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα προσεχή χρόνια. Ρυθμούς ανάπτυξης βιώσιμους, αφού εδράζονται, κυρίως, στη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

  Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστική θα είναι η συμβολή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πόροι που συνολικά ανέρχονται στα 32 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 20% του ελληνικού ΑΕΠ – ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος – μέλος, χάρη στην επιτυχή διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του.

  Πόροι που, σε συνδυασμό με άλλες εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία, αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

  Ως Κυβέρνηση έχουμε ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικά και σε αυτή την πρόκληση, έχοντας καταρτίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".

  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο TheTOC.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ