Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 21:10

  Στις αρχές του 2022 η πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ – GLF

  Στις αρχές του 2022 η πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ – GLF
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου  

  Στις αρχές του 2022 θα προχωρήσει η αποπληρωμή του υπολοίπου από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και η πρώτη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο των συνολικά 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα κατά το πρώτο μνημόνιο.

  Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού του δανείου της με το ΔΝΤ, καθώς και την μερική προπληρωμή των διμερών δανείων που σχετίζονται με τις πληρωμές του 2022 και του 2023. 

  "Το συμβούλιο έκανε δεκτή με ικανοποίηση την πρόθεση της Ελλάδας θεωρώντας ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας", όπως αναφέρεται και στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει στις αρχές   του επόμενου χρόνου την εισήγηση του προς το συμβούλιο, με την οποία ο Οργανισμός θα συστήνει την πρόωρη αποπληρωμή εκ μέρους της Ελλάδας συνολικά 7,2 δισ  ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους. 

  Η καθυστέρηση, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων, ήταν απαραίτητη αφού θα πρέπει να συγκληθεί ως σώμα και η Γερμανική Κυβέρνηση η οποία θα πρέπει  να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα και σε επίπεδο Eurogroup, από το υπουργό Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλίου. 

  Στη δήλωση του Eurogroup για την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με τις δεσμεύσεις  της 12ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας αναφέρεται πως μετά από μια ταχεία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα φέτος, το 2022 και το 2023. "Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το SURE", ενώ "η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν μια ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτελέσουν τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση". 

  Το Eurogroup αναφέρει επίσης πως "χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί σε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας και των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου του 2021". 

  Ειδική αναφορά γίνεται στο νέο λογιστικό σχέδιο, στις παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα, "που ολοκληρώνουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί". Σημειώνεται επίσης η "καλή πρόοδος" στην απλούστευση της αδειοδότησης των επενδύσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.

  "Η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας" αναφέρεται. Για αυτό "ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να προωθήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών". Σημειώνουν επίσης "ορισμένες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων σε αυτούς τους τομείς" αναφέροντας  πως τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ