Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Δεκ-2021 17:55

  Ναι από το Eurogroup σε δόση από ομόλογα και αποπληρωμή ακριβού χρέους

  Ναι από το Eurogroup σε δόση από ομόλογα και αποπληρωμή ακριβού χρέους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Την έγκριση του για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της 12ης αξιολόγησης, αλλά και για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέρους από το διμερές δάνειο, συνολικού ύψους 52,3 δισ. ευρώ (GLF) που πήρε η Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο, έδωσε σήμερα το Eurogroup.

  Σε δήλωσή του για τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει ότι με την έγκριση της έκθεσης της Κομισιόν για την 12η αξιολόγηση "αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  Σε ότι αφορά την αξιολόγηση επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. 

  Πιστοποιήθηκε επίσης η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων. 
  Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. 

  Έτσι η απόφαση εκταμίευσης του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ." 

  Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παράλληλα το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει στις πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ καθώς και των 5,2 δισ. ευρώ (περίπου το 10% του συνόλου) από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δέχθηκαν ότι οι αποπληρωμές, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

  "Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις προστίθενται στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δείχνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας ενισχύθηκε κατά 13,4% το 3ο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

  Η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, καθώς ο μέσος – μέχρι σήμερα – αντίστοιχος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται περίπου στο 4%" τόνισε ο υπουργός οικονομικών . σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2021, η υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία." 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ