Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 20:00
Τριπλή "ανάσα" στο μέτωπο των εισφορών το 2022

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Τριπλή "ανάσα" στο μη μισθολογικό κόστος περιμένει τους επιχειρηματίες από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αυτή θα προέλθει από οριζόντιες μειώσεις των εισφορών, προγράμματα ασφαλιστικής επιδότησης για πρόσληψη ανέργων, αλλά και νέες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών.
Πιο συγκεκριμένα:
Η πρώτη "ανάσα", η οποία αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες, θα προέλθει από τη διατήρηση για άλλον έναν χρόνο της μείωσης των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες. Η μείωση αυτή ίσχυσε για πρώτη φορά πέρσι ως "έκτακτο" μέτρο, αλλά θα ισχύσει και το 2022, διατηρώντας έτσι τα οφέλη τόσο για τους εργοδότες όσο και τους εργαζομένους.
Εξάλλου, τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση 0,5% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, ενώ εκκρεμούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για επιπλέον μείωση εισφορών κατά 0,6%, στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2019-2023.
Η μείωση των εισφορών αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της αύξησης του κατώτατου μισθού −την οποία πρέπει να δώσουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα − από την 1η Ιανουαρίου 2022 και της μετέπειτα (δεύτερης συνεχόμενης) βάσει της εξαγγελίας του ίδιου του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εντός του ίδιου έτους.
Η δεύτερη "ανάσα" θα αφορά τους επιχειρηματίες που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα, διατήρηση προσωπικού), οι οποίοι θα ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης εισφορών εφόσον προσλάβουν ανέργους.
Mεταξύ αυτών ξεχωρίζει εκείνο που προβλέπει 6μηνη κάλυψη του 100% των εισφορών για κάθε νέα πρόσληψη ανέργου από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με το πρόγραμμα ονόματι "Πρώτο ένσημο", το οποίο προβλέπει κάλυψη μισθολογικής δαπάνης. Εξάλλου, η τροπολογία του υπ. Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναφέρει πως μπορεί να υπάρξουν πιο "ειδικές" (δηλαδή πιο ευνοϊκές, όπως εξηγούν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη) ρήτρες για επιχειρήσεις ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται, τον κλάδο, αλλά και το αν έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Οι ευνοϊκότερες αυτές ρήτρες θα μπορούσαν να αφορούν το ύψος της επιδότησης και τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένων.
Έμμεση υποστήριξη στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων θα φέρει και το πρόγραμμα του υπ. Εργασίας ονόματι "Πρώτο ένσημο", το οποίο προβλέπει, από την 1η Ιανουαρίου 2022, επιδότηση 1.200 ευρώ για κάθε πρόσληψη ανέργου χωρίς προϋπηρεσία, ηλικίας 18-29 ετών. Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να "τρέξει" συνδυαστικά με την επιδότηση εισφορών, όπως ρητά προβλέπει η ίδια τροπολογία.
Η τρίτη "ανάσα" στο μη μισθολογικό κόστος θα είναι έμμεση και θα προέλθει από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών οφειλών.
Έως τέλος του χρόνου θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις των πληττόμενων επιχειρηματιών για την ένταξη των οφειλών τους κατά την πανδημία στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
Επίσης, όποιος πληττόμενος επιχειρηματίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων το προηγούμενο διάστημα, μπορεί να μεταπηδήσει στις 72 δόσεις. Στις 72 δόσεις μπορούν να ενταχθούν ασφαλιστικές οφειλές πληττόμενων από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021. Η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τέλος Ιανουαρίου 2022.
Ανοιχτή, επίσης, είναι πλατφόρμα για τις έως 240 δόσεις, μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τους μεγαλοοφειλέτες.
Δύο αλλαγές "τρέχει" ο e-ΕΦΚΑ εδώ και μερικές μέρες.
Η πρώτη αφορά τη διαδικασία συμψηφισμού-επιστροφών των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των επαγγελματιών με τα χρέη τους και η δεύτερη τη λειτουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας τροποποίησης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για τα έτη 2019 και 2020 για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς.
Αναλυτικότερα:
* Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές συμψηφίζονται με τις καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη. Ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές νοούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον e-ΕΦΚΑ και για τα οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, της οποίας οι όροι τηρούνται, ο συμψηφισμός συντελείται και με τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή εάν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους.
Για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Σε περίπτωση μισθωτών ασφαλισμένων, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τον δικαιούχο των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένο ή/και εργοδότη.
β) Σε περίπτωση ελευθέρων επαγγελματιών ή αυτοτελώς απασχολούμενων ή αγροτών:
- Για αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές έως 31/12/2016 τα σχετικά χρηματικά ποσά επιστρέφονται στους δικαιούχους, κατόπιν αίτησης, όπως τα ποσά αυτά προκύπτουν.
- Για αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017 έως 31/12/2019, τα σχετικά χρηματικά ποσά επιστρέφονται στους δικαιούχους, κατόπιν αίτησης, μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας διαδικασίας εκκαθάρισης.
-Για αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2020, τα σχετικά χρηματικά ποσά επιστρέφονται στους δικαιούχους, κατόπιν αίτησης, όπως τα ποσά αυτά προκύπτουν.
Aπό 10 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τροποποίησης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για τα έτη 2019 και 2020 για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς. Συγκεκριμένα, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε:
- Εργοδότες δικηγόρων με έμμισθη εντολή απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και σε ΝΠΙΔ.
- Εργοδότες μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ με υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων).