Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 12:09

  Αντίδραση κατασκευαστών για στάση πληρωμών από το Δημόσιο

  Αντίδραση κατασκευαστών για στάση πληρωμών από το Δημόσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:43

  Επιστολή διαμαρτυρίας για τη στάση πληρωμών σε πολλά έργα του ΕΣΠΑ αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο.

  Ειδικότερα, στην επιστολή του ο ΣΑΤΕ αναφέρει:

  "Στις 22-10-2021 σας αποστείλαμε την σχετική επιστολή διαμαρτυρίας για τη στάση πληρωμών σε πολλά έργα του ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

  Σήμερα, που έχουμε ήδη μπει στον τελευταίο μήνα του χρόνου, το φαινόμενο όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά έχει γενικευθεί σχεδόν σε όλα τα έργα, σύμφωνα με τις πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες από τις εταιρείες – μέλη μας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σταματήσει οι πληρωμές τους από το ΠΔΕ τόσο στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος όσο και στο αμιγώς εθνικό σκέλος.

  Με δεδομένα ότι:

  α) διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους όπου έχουν συσσωρευθεί, όπως συνήθως, πολλές υποχρεώσεις,

  β) οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών, της εργασίας και της ενέργειας, που παρατηρούνται το τελευταίο 12μηνο, με ιδιαίτερη ένταση δε το πιο πρόσφατο διάστημα,

  Υ) ακόμη δεν έχουν καθορισθεί συντελεστές αναθεώρησης που θα ενσωματώνουν και αποζημιώνουν για αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των έργων, 

  οι περισσότερες Τεχνικές Εταιρείες βρίσκονται (χωρίς δική τους ευθύνη) μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει (μισθοδοσίες, Δώρο Χριστουγέννων, προμηθευτές, υπεργολάβους, φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές).

  Σημειώνουμε ιδιαιτέρως ότι οι Εταιρείες ουδέποτε ενημερώθηκαν ότι δεν θα πληρωθούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων και κατά συνέπεια αδυνατούν εκ των υστέρων να ενσωματώσουν στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την έναρξη του νέου έτους.

  Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε άμεση ενημέρωση και τις ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος προκειμένου να μην παρατηρηθούν διαδικασίες διακοπής εργασιών και διάλυσης εργολαβιών σε εκταταμένη κλίμακα”.

  Επιστολή διαμαρτυρίας και από ΠΕΔΜΕΔΕ

  Εκτός από τον ΣΑΤΕ και η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), απέστειλε σχετική επιστολή σχετικά με την πληρωμή λογαριασμών έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ.

  Όπως αναφέρεται στην επιστολή: "θέλουμε να επισημάνουμε  ένα πρόβλημα που ζητά άμεση λύση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών εκτελεσμένων εργασιών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη  και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ. Τα μέλη μας, Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, διαμαρτύρονται, γιατί το  απρόβλεπτο αυτό γεγονός  τους δημιουργεί σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και  αδυναμία ολοκλήρωσης των συμβάσεων. Ο κίνδυνος διακοπής εργασιών, διάλυσης των συμβάσεων και απώλειας σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων είναι πλέον ορατός. 

  Ζητούμε κύριοι Υπουργοί, την άμεση εξόφληση των οφειλομένων και τη διατήρηση συνεχούς χρηματοδοτικής ροής  προκειμένου να  ομαλοποιηθούν  εν γένει οι πληρωμές  των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της ανάπτυξης  και της οικονομίας της Χώρας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ