Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 18:31

  Μέχρι πότε θα διατηρεί το δημόσιο υψηλά ταμειακά διαθέσιμα

  Μέχρι πότε θα διατηρεί το δημόσιο υψηλά ταμειακά διαθέσιμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κοντά στο τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023, θα αναθεωρηθεί η πολιτική των ταμειακών διαθεσίμων που ξεκίνησαν από τα 32 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2018 και σήμερα φτάνουν τα 39,5 δισ. ευρώ.

  Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το ποσό το 39,5 δισ. τα 36,8 δισ. είναι χρέος και άρα η διατήρηση του κοστίζει. Τα 15,7 δισ. ευρώ είναι η τελευταία δόση του δανείου των 86 δισ. από το δάνειο του ESM. Τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών που διατηρούνται στον κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας,  είναι σήμερα κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο η χρήση τους από το ΥΠΟΙΚ, προϋποθέτει τον δανεισμό τους από τους οργανισμούς που τα έχουν διαθέσιμα, μέσω συμφωνίας επαναγοράς (repo) και μάλιστα με επιτόκιο κοντά στο 2%,  σημαντικά υψηλότερο από αυτό που δανείζεται η χώρα,  από τις αγορές.

  Περίπου 11 δισ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα από τα κεφάλαια που έχει αντλήσει το ΥΠΟΙΚ από τις αγορές μέσω ομολόγων και 4 δισ. ευρώ,  είναι η προκαταβολή από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

   

  Τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ήταν περίπου 32 δισ. ευρώ με ανάλογη σύνθεση με τα σημερινά. Στην αρχή της υγειονομικής κρίσης τα διαθέσιμα μετά από επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων είχαν φτάσει τα 37,5 δισ. ευρώ. Μέσα από τον λογαριασμό των διαθεσίμων "πέρασαν" τα 43,3 δισ. ευρώ των μέτρων στήριξης, τα οποία δόθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης το 2020 και το 2021. Εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων, τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν από το 2019 και με 3.9 δισ. από τις 6 δόσεις από τα κέρδη των ομολόγων ANFA’s SNP’s.

  Η διατήρηση υψηλών ταμειακών διαθεσίμων υπαγορεύτηκε τη διετία 2020 -2021,  από την ανάγκη να υπάρχουν χρήματα στο ταμείο ώστε να μπορούν να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, που έφτασαν τα 26 δισ. το 2020 και τα 17,3 δισ. το 2021, ενώ έχουν προγραμματιστεί και μέτρα 2,9 δισ. ευρώ για το 2022. Το θετικό είναι ότι το κόστος ανανέωσης των ταμειακών διαθεσίμων από τις αγορές (δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού) μειώθηκε από το 3,5% το 2019,  σε επίπεδα κάτω από 1% σήμερα παρά την πανδημία. 

  Ορόσημο η επενδυτική βαθμίδα 

  Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος του "μαξιλαριού", ήταν η ομαλή επάνοδος της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές. Για τον λόγιο αυτό το πρώτο κομμάτι των διαθεσίμων ύψους 15,6 δισ.,  δόθηκε από τον ESM όταν η Ελλάδα βγήκε από το 3ο μνημόνιο,  ώστε να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας κατά την επάνοδο της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές.

  Παρότι από τα μέσα του 2019 η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στην πορεία επανόδου της στις αγορές και πέτυχε να συμμετέχει από τον Μάρτιο του 2020 στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) και παρά τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της,  η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Συνεπώς, οι ελληνικοί τίτλοι είναι περισσότερο ευάλωτοι από τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης,  στις διακυμάνσεις της αγοράς.

  Μια πρώτη δόση ανάλωσης των ταμειακών διαθεσίμων, θα είναι στις αρχές του 2022 όταν θα εγκριθούν και θα προχωρήσουν οι αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ και των 5,2 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ, από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

  Όταν όμως περί τα τέλη του 2022 όταν η Ελλάδα θα έχει βγει από την ενισχυμένη εποπτεία και θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα,  τότε δεν θα έχει λόγο να διατηρεί πλέον υψηλά ταμειακά διαθέσιμα. Τούτο διότι τα επιτόκια θα μειωθούν στα επίπεδα των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ. Με την επενδυτική βαθμίδα,  η Ελλάδα θα συμμετέχει κανονικά στα όποια μελλοντικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πιο σημαντικό είναι τότε να επενδύσουν περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα συντηρητικοί και μακροπρόθεσμοι επενδυτές όπως πχ τα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα περιορίζονται λόγω της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ