Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Νοε-2021 20:00

  Σπριντ του ΥΠΟΙΚ για αποπληρωμή οφειλών σε ιδιώτες

  Σπριντ του ΥΠΟΙΚ για αποπληρωμή οφειλών σε ιδιώτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει ίσως το πιο καθυστερημένο από τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που μεταφέρθηκε και στην μεταμνημονιακή εποπτεία, που αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

  Στην έκθεση για την 12η αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει άλλη μια φορά, καθυστερήσεις με βάση την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμών οφειλών μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

  Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την μη συνταξιοδοτικές οφειλές, το υπόλοιπο ήταν 555 εκατ. ευρώ, 251 εκατ. ευρώ πάνω από τους στόχους που τέθηκαν στο σχέδιο εκκαθάρισης του Μαρτίου 2021. Η απόκλιση σύμφωνα με την έκθεση οφείλεται σε οφειλές των ΟΤΑ και των νοσοκομείων και κάποιων συγκοινωνιακών φορέων.

  Ειδικότερα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είχαν ληξιπρόθεσμες τον μήνα Σεπτέμβριο τρέχοντος έτους στο ποσό των 109 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών 78 εκατ. ευρώ.

  Το πρόβλημα φαίνεται ότι λύνεται με μια επιχορήγηση προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμών οφειλών μέχρι και το τέλος του χρόνου.

  Στις εταιρείες Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) ΜΑΕ, Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ΑΕ, Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) ΑΕ κ.λπ., οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεών τους, κατά το προηγούμενο και το τρέχον οικονομικό έτος. Για τον λόγο αυτό εγκρίθηκε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 62 εκατ. ευρώ, η οποία χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

  Επίσης, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ΑΕ και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ΑΕ, το ύψος των οποίων τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ περίπου, πραγματοποιήθηκε τον μήνα Οκτώβριο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου παράλληλα με δράσεις για την αποφυγή δημιουργίας νέων υποχρεώσεων.

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων τον Σεπτέμβριο του 2021 εμφανίστηκαν σημαντικά αυξημένες σε ύψος 962 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς περιλαμβάνονται σημαντικά ποσά Clawback και Rebate που δεν έχουν συμψηφιστεί και τα οποία αναμένεται να συμψηφιστούν έως και το τέλος του χρόνου.

  Οι καθυστερούμενες συντάξεις

  Σε ότι αφορά τις καθυστερούμενες συντάξεις η Επιτροπή εντόπισε επίσης απόκλιση σε σχέση με τον στόχο που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο.

  Συγκεκριμένα στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο των συντάξεων που καθυστερούν παρέμεινε στα 360 εκ ευρώ έναντι 359 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021 που παρουσιάστηκε στην τελευταία έκθεση. Αυτό μεταφράζεται σε απόκλιση από τον στόχο 251 εκατ. ευρώ. Οι κύριοι παράγοντες πίσω από την υποαπόδοση είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση δράσεων που θα αύξαναν τον ρυθμό συνταξιοδοτικά βραβεία, καθώς και μεγαλύτερος αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν στο σχέδιο εκκαθάρισης του Μαρτίου 2021.

  Τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και εργασίας δεσμεύτηκαν ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί και το υπόλοιπο των παλιών συντάξεων θα έχει μηδενιστεί στα μέσα τους 2022.

  Αυτό θα γίνει με την εμπλοκή ενός διαχειριστή έργου από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, σε συνεργασία με την ειδική Task Force που έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο, έχει εντολή να συντονίσει τις προσπάθειες για την πλήρη εκκαθάριση του αποθέματος των καθυστερούμενων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

  Η κύρια νέα πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης είναι η δημιουργία μια νέας κεντρικής ομάδας που θα συντονίζει διασταυρούμενες λειτουργικές μονάδες που θα επικεντρωθούν στην βελτιστοποίηση της διαδικασίας και την δημιουργία μιας κάθετης δομής απονομής συντάξεων, που θα αντιμετωπίσει όλες τις προβληματικές περιπτώσεις από τα επιμέρους ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ