Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Νοε-2021 09:55

    Société Générale: Καλύτερα προετοιμασμένη η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση–Τα τρία "όπλα" της οικονομίας

    Société Générale: Οι 30 εισηγμένες με ταμεία που ξεχειλίζουν από ρευστότητα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2010 σημάδεψε σημαντικά πολλές περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες και χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία για να ανακάμψουν από αυτήν. Η κρίση του κορωνοϊού του 2020/2021 φαίνεται να είναι άλλη μία δύσκολη στιγμή, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά ειδικά για την Ελλάδα, όπως σημειώνει η Société Generale.

    Η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε BB με θετικές προοπτικές τον Απρίλιο. Η δράση αξιολόγησης καθοδηγήθηκε από την οικονομική ανάκαμψη, τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, τα κεφάλαια του NGEU, τις αναμενόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η τελευταία αναβάθμιση του Moody's δεν ήταν πολύ καιρό πριν, ανεβάζοντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε Ba3 με σταθερές προοπτικές. Η Fitch διατήρησε την αυστηρή προσέγγισή της λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού και άλλαξε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε BB σταθερή από BB θετική τον Απρίλιο του 2020, χωρίς περαιτέρω δράση αξιολόγησης στη συνέχεια.

    Καλύτερα προετοιμασμένη

    Η Ελλάδα προχωρά σε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και δημόσιας διοίκησης με τη βοήθεια της Ε.Ε. Αυτά αφαιρούν τους περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη και ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει το χρέος της, όπως τονίζει η SocGen. Η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2020 και μεγάλο μέρος της βελτίωσης την τελευταία δεκαετία ήταν διαρθρωτικό. Ο τραπεζικός τομέας, αν και εξακολουθεί να αποτελεί πιστωτική αδυναμία, έχει βελτιωθεί εν μέσω πολλών μεταρρυθμίσεων, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο 20% τον Ιούνιο του 2021 από 49% το 2017,Επομένως, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση για ταχεία ανάκαμψη από την κρίση αυτή τη φορά.

    Η χρηματοδότηση είναι φθηνότερη από άλλες χώρες της περιφέρειας

    Η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλο ποσό δανείων από τον EFSF και τον ESM με πολύ χαμηλά επιτόκια (περίπου 1,1%) και με μεγάλη διάρκεια, και αυτά αντιπροσωπεύουν πλέον το 54% του συνολικού χρέους της. Το εμπορικό μερίδιο του χρέους της είναι μόνο 25%, και η ισχυρή στήριξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει διατηρήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σχετικά χαμηλές (από την ένταξή τους στο PEPP).

    Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει η SocGen, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο, με το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να είναι χαμηλότερο από ό,τι για άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Μαζί με τη βοήθεια των κονδυλίων της NGEU, η κυβέρνηση θα έχει άφθονους πόρους για την ανοικοδόμηση της οικονομίας χωρίς μεγάλη επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά της. 

    Μάλιστα η γαλλική τράπεζα αναφέρει πως μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ξεχωρίζουν σε ότι αφορά την ικανότητα να μείωσουν το χρέος τους στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2025. Χώρες όπως η Ισπανία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία θα έχουν τότε υψηλότερο χρέος από το 2019, κατά 15%.

    Το μομέντουμ των θετικών αξιολογήσεων

    Οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό των κρατικών χρεοκοπιών στις αξιολογήσεις τους. Αυτό φυσικά βαραίνει την τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδας, τονίζει η γαλλική τράπεζα. Έχοντας χρεοκοπήσει πολλές φορές το 2012 και το 2015, οι αξιολογήσεις της Ελλάδας εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από όλους τους άλλους εκδότες ευρωπαϊκών ομολόγων Ωστόσο, το χάσμα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2015 και τώρα απέχει μόλις δύο βαθμίδες από το όριο επενδυτικής βαθμίδας (S&P και Fitch). Σε σύγκριση με άλλες χώρες εκτός της ευρωζώνης που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά περιθώρια για αναβαθμίσεις σύντομα.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ