Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Νοε-2021 08:25

  Αυξήσεις 450% γράφει η τιμή του φυσικού αέριου

  Αυξήσεις 450% γράφει η τιμή του φυσικού αέριου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μικρή αποκλιμάκωση καταγράφεται για σήμερα στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος, οι οποίες πάντως παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, για σήμερα, η τιμή στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 250,22 ευρώ/MWh, την ώρα που η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη καταγράφεται στην Ελβετία (276,53 ευρώ/MWh) και τη Γαλλία (275,16 ευρώ/MWh). Στις γειτονικές αγορές οι τιμές κινούνται από τα 217,25 ευρώ/MWh (Βουλγαρία) έως τα 256,4 ευρώ/MWh (Ιταλία). 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 92,5 ευρώ/MWh, ενώ τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, στα 73,1 ευρώ/τόνο. 

  Το ράλι των τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης πάντως, δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές του ρεύματος για καταναλωτές και νοικοκυριά. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στις λιανικές τιμές του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικός ο επίσημος τιμοκατάλογος μεγάλου παρόχου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές έχουν υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά η τιμή του φυσικού αερίου για αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό από τα 0,017 ευρώ/KWh πέρυσι τον Νοέμβριο, φέτος έχει εκτοξευθεί στα 0,098 ευρώ/KWh (αύξηση 449%). 

  Αντίστοιχα, το τιμολόγιο για κεντρική θέρμανση από 0,019 ευρώ/KWh πέρυσι τον Νοέμβριο, έχει αυξηθεί φέτος στα 0,10 ευρώ/KWh (αύξηση 426%). Τέλος, το τιμολόγιο για χρήση κουζίνας και ζεστό νερό από 0,021 ευρώ/KWh πέρυσι, φέτος διαμορφώνεται στα 0,101 ευρώ/KWh (αύξηση 380%). 

  Είναι προφανές ότι με τις αυξήσεις αυτές, η οριζόντια μείωση του κόστους κατά 15% που έχει εξαγγελθεί από τη ΔΕΠΑ αποτελεί "σταγόνα", που δεν μπορεί να καλύψει τη σημαντική επιβάρυνση που θα επωμιστούν το επόμενο διάστημα επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

  Μάλιστα, ο εκτροχιασμός των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να φανεί αυτόν τον μήνα στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς έχουμε ήδη εισέλθει στη σεζόν της θέρμανσης και οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του κόστους για τα νοικοκυριά, εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενο κύμα ανεξόφλητων οφειλών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ