Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 17:02

  ΗΠΑ: Συνεχίστηκε το ράλι των τιμών τον Οκτώβριο, σε υψηλό 31 ετών ο πληθωρισμός

  ΗΠΑ σημαια δολαριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ράλι των τιμών στις ΗΠΑ συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων 31 ετών, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

  Ειδικότερα, το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο με βάση τον δείκτη για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ο δείκτης να σημειώσει άνοδο 0,4%. 

  Η τελευταία άνοδος οδήγησε το ράλι του πληθωρισμού το τελευταίο έτος στο 5% από 4,4% τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1990.

  Η Federal Reserve θεωρεί ότι ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αποτελεί πιο αξιόπιστη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τον πιο γνωστή δείκτη τιμών καταναλωτή. Η τελευταία μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξε ότι το κόστος της ζωής αυξήθηκε στο 6,2% που επίσης αποτελεί υψηλό 31 ετών. 

  Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, εμφάνισε άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο. Η 12μηνη άνοδος του δείκτη ενισχύθηκε στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα, που επίσης αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1990.

  Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 1,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο του Σεπτεμβρίου κατά 0,6%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μικρότερη αύξηση των δαπανών κατά 1,0%.

  Τέλος, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,5%, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ